Margot Wallström mot nya utmaningar

Avgår. Det känns tråkigt att Margot Wallström bestämt sig för att avgå som EU-kommissionär. Hon har under de tio åren som kommissionär varit Sveriges viktigaste röst i EU. Och klarat uppgiften med bravur, men tio år är en lång tid. Nya utmaningar kan komma.

Margot Wallström är en politiker med stor integritet. Som kommissionär i tio år har hon gett Sverige ett tydligt ansikte i EU. I höst slutar hon, men säger nej till att åter engagera sig i svensk inrikespolitik.

Margot Wallström är en politiker med stor integritet. Som kommissionär i tio år har hon gett Sverige ett tydligt ansikte i EU. I höst slutar hon, men säger nej till att åter engagera sig i svensk inrikespolitik.

Foto: Peter Arwidi / SCANPIX /

Piteå2009-03-26 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Eller som Margot Wallström formulerade det vid en pressträff i Strasbourg i går, onsdag, där även undertecknad var med: "Jag är svensk kommissionär, men tar inte instruktioner från den svenska regeringen, utan arbetar som svensk kommissionär för EU och gemenskapen. Så är det och så har det varit.
Margot Wallström är en skicklig politiker. Hon är alltid påläst och kunnig på de ämnesområden hon fått att ansvara för som statsråd i S-regeringar och sedan som miljökommissionär i EU, och de senaste fem åren som ansvarig för att väcka opinion kring Europasamarbetet och EU som politisk kraft samt som vice ordförande i kommissionen.

När hon första gången tillträdde som EU-kommissionär var det många moderater i den dåvarande oppositionen som grymtade. Inte minst vår nuvarande utrikesminister Carl Bildt. I dag finns inget negativt mot hennes roll och arbete i EU från den moderatledda Alliansregeringen. Snarare tvärtom.
På frågan om det är skillnad på det svenska handlaget inför ordförandeskapet då Göran Persson var statsminister och nu med Fredrik Reinfeldt är hon tydlig. Alliansregeringen har på ett helt annat sätt hållit kontakten med kommissionen och informerat sig än vad Göran Persson gjorde. Det ses som positivt, eftersom grundläggande kontakter innan ordförandeperioden också lägger grunden till framgång.

Men som Margot Wallström säger: Sverige tar över i en besvärlig situation. Dels ska ett nytt EU-parlament väljas, dels ska en ny kommission tillsättas. Dessutom vet ingen hur den djupa ekonomiska krisen utvecklas, med ökad arbetslöshet och ökande sociala klyftor. Sverige får ett tufft ordförandeskap, enligt Margot Wallström.
Vad ska du göra när du
slutar som EU-kommissionär?
- Jag vet inte i dag hur framtiden ser ut, men jag har just nu inga tankar på att engagera mig partipolitiskt.
Hon vill ha en friare roll. Helst arbeta med miljö- och klimatfrågor, men inget är ännu bestämt, men visst vore det synd om den socialdemokratiska oppositionen inte kan ta tillvara en sådan politisk tillgång som Margot Wallström är, men om hon inte vill får Mona Sahlin acceptera detta.
Margot Wallström har en lång och bred erfarenhet av svensk inrikespolitik som kanske i en framtid kan användas. Hon har inte bara EU-erfarenhet utan också mångårig regeringserfarenhet. Senast som socialminister under Göran Perssons inledande statsministerperiod.

Hon är dessutom lyhörd inför andras åsikter och hon har en förmåga att förklara komplicerade saker på ett enkelt sätt. Hon är rättfram och tydlig. Därför skulle hon självfallet vara en tillgång i svensk inrikespolitik. Frågan är om någon klarar att övertyga henne om att anta en sådan utmaning.
Hon har dessutom, trots de tio åren i EU, en gedigen förankring i den socialdemokratiska rörelsen. Ibland har hon framställts som alltför "snäll", men samtidigt har hon visat att hon har en tuff och pådrivande sida. Hon är viljestark.
När hon nu tvekar inför att ge sig in i det inrikespolitiska spelet efter åren i Bryssel visar hon just denna sida, men samtidigt är det många som önskar att Margot Wallström kommer tillbaka till politiken på hemmaplan. Vi får se vad valet 2010 ger.
Läs mer om