Maramö och sedan?

framtiden I dagarna två med början på måndag ska alliansens partiledare diskutera framtidens politik och samlas kring det gemensamma arbetet att formulera en tydlig väg för hur Sverige kan bli ännu bättre.

På måndag samlas den borgerliga regeringen hos Annie Lööf för ett fototillfälle av borgerlig styrka och enighet. Men det finns sprickor i fasaden.

På måndag samlas den borgerliga regeringen hos Annie Lööf för ett fototillfälle av borgerlig styrka och enighet. Men det finns sprickor i fasaden.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Piteå2013-02-23 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så låter det högtidligt så här innan det borgerliga toppmöte, som sker hemma hos Annie Lööfs föräldrar i småländska Maramö med start måndag förmiddag. Dit beräknas också ett 60-tal journalister söka sig.

Förhandsspekulationerna visar att det knappast kommer att bli en träff som leder till en ny dynamisk borgerlig regeringspolitik. Allt är bestämt i förväg och de utspel som kommer är redan beslutade och formulerade. Något nyhet är ändå de fyras gäng tvingade att leverera media och allmänhet. Allt annat vore skandal, men vänta inga överraskningar.

Det är alliansens fjärde toppmöte. De första skedde i Högfors hos Maud Olofsson 2004. Då bildades den allians som ledde fram till valsegern senare samma år. Därefter har vi upplevt Bankeryd, Varberg och nu blir det Maramö som sätts på den politiska kartan. Det finns säkert behov av inre samling. De borgerliga partierna spretar åt olika håll. Det enda som är stabilt är att Fredrik Reinfeldt och moderaterna fortsätter att vinna på samarbetet medan småpartierna blivit allt mer desperata i samma mån som opnionsmätningarna pekar nedåt.

Det kan knappast vara roande läsning att ta del av de senaste Sifo-siffrorna där bara Moderaterna och Folkpartiet klarar fyraprocentsspärren. Frågan är om en gemensam träff i Småland kan förändra den bilden. Tvivlarna på detta är säkert fler än vad både Centerpartiet och Kristdemokraterna idag når i opinionssiffror. Mot den negativa trenden räcker inte ett ytterligare välregisserat och väl genomarbetet möte som nu i Maramö. Då är nog Värnamo marknad i samma kommun att föredra. Förändringsviljan hos alliansen är svag, de nya greppen få och tröttheten stor.

Mycket beror nu på hur Fredrik Reinfeldt kan hantera finanskrisen. Både för landets ekonomi och för att tillhandahålla en stabil politisk ledning i kristider. Själv ser han sig som den borne statsmannen. Men Reinfeldt saknar egen riksdagsmajoritet. Visst är det bra med självförtroende, men det krävs också en politik som kan övertyga fler än redan frälsta. De som drabbats av alliansregeringens framfart är de som traditionellt ger socialdemokratin stöd; barnfamiljer, kvinnor, ensamstående och pensionärer. Medan förmögenhetsskatten avskaffats jagas sjuka och arbetslösa med blåslampa.

Den borgerliga politiken har inneburit att a-kassan inte längre fungerar som den generella och pålitliga inkomstförsäkring, och positiv övergångsförsäkring, som tanken var att den skulle vara. Det har skapats öppningar för privata a-kasseförsäkringar som självfallet passar bra för dem med höga inkomster, men som inte passar för dem som inte har ekonomiska förutsättningar att teckna kostsamma privata försäkringar.

Att vara arbetslös är i sig en oerhörd påfrestning om dessutom ens privatekonomi försämras kan hela livssituationen förändras. Därför borde inkomsttryggheten garanteras i en robust arbetslöshetsförsäkring som håller måttet. Nu väntar istället tuffa tag för alla arbetslösa. Den så omhuldade flexibiliteten skapar otrygghet för dem med osäkra anställningsformer, och är samtidigt ett sätt att hålla nere lönerna. Tillfälliga anställningar, korta inhopp vid behov, vikariat, provanställningar och projektanställningar är arbetsformer som växer som ogräs. De som står vid sidan om får ta vad som bjuds. Ta den lön man kan få och hoppas på det bästa. Verkligheten är den att allt fler i vårt land fastnat i låglönejobb som det knappt går att försörja sig på.

Jämställdhets-och integrationsfrågorna måste uppgraderas. Alltför många kvinnor tvingas idag arbeta deltid, där lönen inte räcker till vardagsutgifterna, när de hellre önskar heltider. Inte minst är det så inom vårdyrkena. Lönediskriminering är fortfarande än realitet. Många av landets invandrare känner sig stå utanför vårt samhälle. Därför måste integrationsarbetet bli tydligare och få högre prioritet, inte minst ökade resurser. Vi kan inte låta fler hamna i utanförskap i sitt nya samhälle.

Ett ett modernt samhälle behöver en framåtsyftande skola som bryter upp gamla förlegade metoder och som satsar på att alla ska få en bra grundutbildning som ger valmöjligheter för framtida högre studier eller kvalificerade jobb.

En öppen kunskapsskola är vad som behövs, som tar vara på både elevers och lärares behov av en bra miljö och en bra och trygg arbetsplats. Vi behöver dessutom en skola där segregation och utslagning motverkas. Alla oavsett bakgrund ska ha samma möjligheter. Friskolorna får inte äta upp de kommunala skolorna. Socialdemokraterna jobbar med att formulera en modern Socialdemokratisk politik med tyngdpunkt på rättvisa och välfärd. Något som medborgarna efterfrågar i stället alliansens låt gå-politik.

Läs mer om