Människovärdet stärks

Piteå2009-04-03 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sex av sju riksdagspartier har i veckan sagt ja till en könsneutral äktenskapslagstiftning. Något som minst 70 procent av svenska folket ställer sig bakom enligt en rad opinionsmätningar.
Kristdemokraterna är det enda riksdagsparti som stretat emot och därmed röstade emot en könsneutral äktenskapslagstiftning, men nu går vi mot en modern äktenskapslagstiftning.

Öppenheten och toleransen i vårt samhälle är tyvärr inte i alla lägen vad den borde vara. Fortfarande är det heterosexuella förhållandet normen för många. I ett historiskt perspektiv inte förvånande, men samhällets syn har förändras, om än i långsam takt, och därmed även lagstiftningen. I dag lever många HBT-människor öppet och de ingår partnerskap, de vill som alla andra äkta varandra bilda familj och skaffa barn.

Länge var homosexualitet ett tabu. I dag är attityden annorlunda. Bi- och homosexuella betraktas efter lång kamp som en integrerad del i vårt samhälle. I alla fall av de flesta av oss. Att det finns mörkare sidor med bigotteri och homofobi kring de homosexuellas ställning i samhället är inget nytt, men ingen ska behandlas som andra klassens medborgare på grund av sexuell läggning.
Samtidigt är det märkligt att ett parti som Kristdemokraterna, som säger sig bygga på kristen grund, inte uppfattat att det kristna kärleksbudskapet gäller alla människor oavsett sexuell läggning. Homofobin lever gott inom partiet i skuggan av Göran Hägglunds förmenta värdekonservatism.

Äktenskapet är ett civilrättsligt kontrakt som dessutom regleras av olika lagar från arvs-och egendomslagar till skatterättsliga lagar över hur makarna och deras egendom ska beskattas. Därför måste en modern lagstiftning anpassas till moderna människor och deras förhållanden.
Positivt är att en majoritet i Svenska kyrkan också är för samkönade äktenskap och att kyrkan ska ställa upp för alla. Men det finns en minoritet, en högljudd sådan, som anser att äktenskapet endast är en akt mellan man och kvinna. Enskilda präster kan fortfarande vägra att viga samkönade par. Allt är inte positivt. Ofta är det samma präster som vägrar att samarbeta med kvinnliga präster.
I dag har kyrkan statens uppdrag som vigselförättare. Närmare 50 procent av alla äktenskap sker i kyrkan. Det finns ingen anledning att frångå detta. Med samkönade äktenskap lär fler vända sig till kyrkan för sin vigsel.

Religionens plats i samhället är viktig. Det gäller inte minst HBT-frågorna. Kyrkan ska välsigna alla som så önskar. Folkkyrkan ska självfallet stå mitt i samhället och lyssna till medborgarna och medborgarnas vilja.
Kyrkan har också i många frågor tagit klar ställning. Ingen ska diskrimineras. Alla måste få en plats i gemenskapen. Kyrkan bejakar alla människor. Grundinställningen från kyrkan är att alla är lika värda. Dessutom bejakar kyrkan en öppen debatt. Detta betonade framförallt förre ärkebiskopen KG Hammar, och det anser även den nuvarande ärkebiskopen Anders Wejryd. Bra så, men fortsätt!
Nu stärks människovärdet. Normer förändras. Det är positivt.
kenneth@bahnhof.se
Läs mer om