Många nya jobb för 65 miljarder

SKATTEN. Sänkt skatt på arbetsinkomster ger fler jobb och det är bra för pensionärerna som då får högre pension, hävdar regeringen och tycker att pensionärerna inte ska bråka om skatteskillnaden. Pensionärerna köper inte argumenten. De gör dom rätt i, enligt flera analyser.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Piteå2008-09-05 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Pensionärerna har halkat efter ekonomiskt. Alliansens införande av olika skatteskalor förstärker kraftfullt klyftan mellan pensionärer, sjukskrivna, arbetslösa och de som är i arbete. Kronans värde devalveras direkt den passerar en a-kassa eller Försäkringskassan. Sverige lär vara rätt ensamt om ett dylikt penningpolitiskt filter.
Pensionärernas kritik mot den moderatledda regeringen är hård. Med all rätt. Regeringens försvar är att den inte höjt pensionärernas skatt, bara sänkt skatten för dem som arbetar. Det är att trixa med ord. Pensionsinkomster beskattas högre än arbetsinkomster och det vägrar pensionärerna finna sig i. De har betalat till pensionssystemet under sin yrkesverksamma tid och nu är tid att få hämta ut den uppskjutna lönen. Odevalverad.

Tidigare var budgetpropositionen jättehemlig. Inget fick läcka ut. Nu läcker den som ett såll. En regering med svaga opinionssiffror jobbar för att köpa väljarnas kärlek . Utbildningsminister Jan Björklund, granskad av Sveriges Radio och befunnen icke godkänd, har fått hålla presskonferens om höjda anslag till forskning och återställare till den kommunala vuxenutbildningen. Jublet uteblev.
På onsdagen var det dags för partiledarna och då främst socialminister Göran Hägglund, vars parti enligt opinionsundersökningar lever farligt nära att bli utkastat, att få presskonferensa om ännu en godbit i höstens budget; sänkt skatt för nittio procent av pensionärerna. Centerledaren Maud Olofsson talade salvelsefullt. "Vi vill signalera till våra äldsta att den välgärning de gjort för det här landet, den ska de ha tack för".

Det krävs starka nerver för att göra ett sådant uttalande när tacken för de allra flestas välgärning uppges landa på 68 kronor i månaden. Ensamstående pensionärer med enbart garantipension får ett par hundralappar mer i månaden och det är, som Göran Hägglund idogt upprepar, mycket pengar för den som har litet. För den som har mycket pengar, 40 000 - 50 000 kronor i månaden, är det litet, så den personen får totalt runt 2 000 kronor när tredje dragningen i jobbskatteavdraget genomförs. Om han/hon är under 65 år och arbetar.
Det är det som gör pensionärerna så arga. De kräver inte tvåtusen kronor, de kräver att pensionsinkomster och arbetsinkomster ska beskattas lika. Annat är orätt. Så är det och det är bra att regeringen tar till sig kritiken och försöker sig på en utjämning, även om det sker motvilligt och i små tal. Om nu sänkt skatt är vägen till ökad välfärd.

Regeringens pedagogik går ut på att jobbskatteavdraget skapar jobb. Fler lämnar a-kassa och sjukersättning och börjar jobba för nu lönar det sig bättre än att leva på bidrag. Och när fler arbetar och arbetar mer, blir det också mer till pensionerna. Det sistnämnda stämmer, men inte det andra eftersom det bygger på att människor bara har att välja på ersättning från trygghetsförsäkringarna eller inkomst av arbete. Så är det inte, visar den ena studien efter den andra.
Arbetsmarknaden ratar sjuka och långtidsarbetslösa. Ytterst få av dem som står långt bort från arbetsmarknaden får jobb och de som redan har jobb, kan kosta på sig att arbeta mindre tack vare skattesänkningen. Jobbskatteavdraget är ren förlust för staten, hävdar nationalekonomer.

Vill regeringen skapa jobb finns det betydligt säkrare sätt än att sänka skatter. Inkomstskatten har sänkts med 50 miljarder kronor och ytterligare 15 miljarder är på gång. För dom pengarna kan Sverige få runt 130 000 jobb inom skolan, barn- och äldreomsorgen, hälso- och sjukvården. Och personalen behövs. Vägar, järnvägar och snabbtåg är andra arbetsskapande investeringar, medan sänkta skatter tycks försvinna i ett svart hål.
Läs mer om