Arbetsgivarorganisationerna talar vackert om den ”ökade flexibiliteten” på svensk arbetsmarknad. Men bakom detta fagra tal döljer sig en växande otrygghet för många människor. I larmrapporten ”Status: Prekär” visar Kommunal att en växande grupp människor lever med mycket osäkra anställningsförhållanden. Tidsbegränsade anställningar, bemanningsanställningar och egenanställningar blir allt vanligare.
Kommunal konstaterar att yrkesgrupperna med högst andel tidsbegränsade anställningar är vårdbiträden, restaurangarbetare, personliga assistenter och barnskötare. Där arbetar över 35 procent av de anställda på tidsbegränsade kontrakt. På arbetsmarknaden i sin helhet är siffran 17 procent.
”Tidsbegränsade kontrakt är vanligast i kvinnodominerade arbetaryrken. Mer än var fjärde arbetarkvinna arbetar på ett tidsbegränsat kontrakt, att jämföra med var tionde tjänstemannaman”, säger Elinor Odeberg, rapportförfattare och utredare på Kommunal.
Det handlar om hundratusentals människor som saknar den trygghet och de möjligheter som ett fast jobb ger. Till exempel blir det svårare att få hyreskontrakt eller låna pengar för att köpa bostad.
Det är inget konstigt att en ung människa börjar med vikariat eller kortare påhugg. Det är en naturlig väg in på arbetsmarknaden. Men problemet är så många fastnar i en karusell och åratal av korta anställningar. I dag är nästan varannan person i hotell- och restaurangbranschen anställd på visstid! Inte heller den offentliga sektorn är ett föredöme. Inom kommuner och landsting är medelåldern hela 35 år för de visstidsanställda arbetarna – det handlar alltså inte bara om 18- eller 19-åringar som är på väg in i arbetsmarknaden, utan om människor som jobbat mycket länge utan att få en fast anställning.
”Att offentlig sektor bidrar till den otrygghet som växer på arbetsmarknaden är oacceptabelt. Till skillnad från privat produktion är välfärden politisk styrd verksamhet med stabila och förutsägbara behov. Bra och trygga anställningsvillkor ger bättre kvalitet i välfärden”, säger helt riktigt Tobias Baudin, ny förbundsordförande för Kommunal.
Det är självklart att det måste finnas vikariat och korta anställningar för att hantera arbetstoppar, semestrar och annat. Men det vi ser på dagens arbetsmarknad är ett omfattande missbruk av alla tidsbegränsade anställningsformer som finns. Arbetsgivare staplar vikariat eller projekt- och visstidsanställningar på varandra för att slippa tillsvidareanställa.
Kommunal kräver ett slopande av lagen om allmän visstid (som den borgerliga regeringen drev igenom 2008). Med tanke på dagens majoritetsförhållanden i riksdagen lär det dock bli svårt att nå resultat. S, MP och V har ingen riksdagsmajoritet – och de borgerliga är inte intresserade av skrota lagen. Alliansen vårdar den som en baby, trots att problemen är uppenbara. Ska det bli en verklig förändring behövs sannolikt en rödgrön riksdagsmajoritet efter valet 2018.
I SKL, Sveriges kommuner och landsting, borde emellertid de rödgröna kunna påverka och driva på för en mer progressiv personalpolitik. Kommuner och landsting kan knappast bli löneledande men de kan stå för andra värden – till exempel större möjligheter till heltids- och tillsvidareanställningar än den privata sektorn. Den offentliga sektorn borde bli stilbildande och visa vägen till ett schysstare arbetsliv.