Många far illa på jobbet

VÄXANDE BRANSCH. Det finns ungefär 75 000 bemanningsanställda i Sverige. Ökningen har varit störst inom lager och tillverkningsindustri.

VÄXANDE BRANSCH. Det finns ungefär 75 000 bemanningsanställda i Sverige. Ökningen har varit störst inom lager och tillverkningsindustri.

Foto: Lars Pehrson/TT

Piteå2017-03-22 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Arbetsgivarna i bemanningsbranschen talar vackert om flexibilitet, rörlighet och omväxling för sina anställda. Men bakom detta fagra tal döljer sig en mörkare verklighet. De fackliga tidningarna Dagens Arbete och Handelsnytt har gjort en närgången granskning av förhållandena i branschen. Den ger svart på vitt.

Inhyrd arbetskraft löper större risk att skadas och bli sjuk av jobbet. Arbetsskador är dubbelt så vanliga bland inhyrda.

Arbetet anpassas för att passa bemanningsbranschen. Människor ska lätt kunna bytas ut och då blir arbetsuppgifterna mer ensidiga och monotona.

Arbetsmiljöverkets statistik är ingen kul läsning. Hösten 2016 drog myndigheten igång en inspektionsrunda. Hittills har 150 bemanningsbolag och 260 kundföretag granskats. I slutet av februari hade inspektörerna upptäckt hela 1051 brister! I vissa fall handlar det om rena slit-och-släng-mentaliteten i personalpolitiken.

"Företagen marknadsför sig med att de levererar unga människor som är på topp. Får de några besvär är kunderna inte intresserade av att hyra in personalen längre", säger Heli Aarnipuro, Arbetsmiljöverket, till Dagens Arbete och Handelsnytt.

När uthyrningen av arbetskraft blev laglig 1993 var tanken att den bara skulle användas vid tillfälliga behov. Arbetsgivarna skulle kunna plocka in extra arbetskraft vid arbetstoppar. Men på många håll har inhyrd arbetskraft nu förvandlats till en permanent lösning.

Genom att göra sig av med äldre slitna arbetare kan företagen ta in yngre bemanningsanställda som jobbar snabbare och är lättare att plocka bort vid en nedgång.

Även det fackliga arbetet försvåras. Det är ju tufft för unga anställda, som bara är tillfälligt anställda, att säga ifrån. De får ett helt annat tryck på sig än den som är tillsvidareanställd.

Det blir lättare för företagen att dumpa villkoren och göra sig av med anställda som upplevs som besvärliga (kroniker som ofta är sjuka, fackligt aktiva, småbarnsföräldrar och andra).

Det handlar dessutom inte om en liten grupp på den svenska arbetsmarknaden. Statistiken visar att antalet bemanningsanställda växer kraftigt.

År 2000 – sju år efter lagändringen – fanns cirka 42 000 personer hos bemanningsföretagen. År 2015 hade siffran stigit till hela 75 000 personer. Ökningen har varit störst inom tillverkningsindustrin och lager.

Branschen talar – så klart – om att de bemanningsanställda gillar de flexibla arbetsförhållandena. Men en rapport som LO gjorde 2012 ger en annan bild. Enligt LO:s undersökning vill nio av tio bemanningsanställda hellre vara direkt anställda av kundbolaget. Det är inte konstigt. Det är inte lätt att planera ett liv som bemanningsanställd som kastas kors och tvärs.

Många vittnar om hur livet rycks sönder när arbetstider, scheman, arbetsplatser, resor och arbetskamrater förändras från vecka till vecka.

Det finns ett kollektivavtal mellan LO-förbunden och Bemanningsföretagen. Men Dagens Arbetes och Handelsnytts genomgång visar att det krävs mer för att reglera och förbättra villkoren. I dag är det tyvärr en bransch som förknippas med sämre arbetsmiljö, högre olycksfrekvens samt tunga och monotona arbetsuppgifter. Många anställda betalar ett högt pris.