Mammakamp inleds på Mors dag

Varje dag dör hundratals kvinnor i fattiga länder på grund av bristande mödrahälsa. På Mors dag startar RFSU kampen för dessa mödrar. I vår del av världen kan kvinnor känna trygghet även om vi på många områden kommit långt i jämställdhet.

Piteå2008-05-24 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sverige kan fortfarande skryta med att ha fler kvinnor i arbetslivet och i riksdagen och regeringen något annat EU-land, men det räcker inte. Arbetet för ett jämställt samhälle måste alltid återerövras och det är ett arbete som aldrig tycks ta slut. Vi ser orättvisor varje dag.
Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter nämligen öka.
Likalönsprincipen är knappast heliga för dagens företag. Inom den nya IT-världen är kvinnor i stark minoritet. Servicesektorn och stora delar av den offentliga sektorn har i dag de sämsta arbetsmiljöerna. Här dominerar kvinnor bland de anställda.

Kvinnor med deltidsjobb missgynnas av det nya pensionssystemet. Unga kvinnor som söker jobb tillfrågas om de tänker skaffa barn i framtiden. Om svaret är jakande är det ajöss med jobbet. Förändringen av turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd i småföretag drabbar framför allt föräldralediga kvinnor. Det finns en uppsjö av frågor att ta tag i både här hemma och inte minst i vår omvärld. Fattigdom och religiösa fördomar drabbar oftast kvinnor.
Om vår jämlikhet sakta blir bättre är kvinnors verklighet en helt annan i de flesta fattiga länder, där kvinnans roll är underordnad på grund av konservativ och djupt rotad tradition. Det är inte bara så att mödravården är eftersatt, om den över huvud taget finns, utan också den politiska verkligheten med sin mansdominans påverkar fattiga kvinnors situation. I dag skördar mödradödligheten fler offer än aids, malaria och tuberkulos tillsammans. Samtidigt som manliga makthavare och religion säger nej till preventivmedel och aborter.
Inte minst USA har ett ansvar, där president George W Bush abortpolitik bidragit till att fattiga mödrar fått en allt svårare tillvaro.

Det har gått 40 år sedan FN förklarade familjeplanering som en mänsklig rättighet. Ändå dör 1 500 kvinnor varje dag i samband med graviditet. Till detta ska läggas 11 000 dödfödda barn och 8 000 dödsfall bland nyfödda.
Här hemma befinner vi oss på avstånd från dödsfall i samband med graviditet. I Sverige utbildades barnmorskor redan på 1800-talet för att klara av graviditetskomplikationer. Något som gjorde att dödsfall i samband med graviditeter snabbt minskade. Både mor och barn klarade sig bättre än tidigare. Risken för en kvinna i Västafrika att dö i samband med graviditet är en på tolv. I vår del av världen en på 4 000.
För att bekämpa fattigdomen i världen formulerade FN år 2000 ett så kallat millenniemål som ska vara uppfyllt 2015. Bland målen ingår att reducera mödradödligheten med tre fjärdedelar, men ännu har inte så mycket hänt. Därför är det så viktigt att skapa opinion för kvinnors hälsa och trygghet. Mors dag är en utmärkt dag för ett sådant avstamp.
I stället för kommers handlar det om solidaritet.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, fp, har nu en möjlighet att aktivt engagera sig i RFSU:s kampanj. Världens kvinnor behöver allt stöd och ett välmående land som vårt kan bidra på ett aktivt sätt.
Sverige, med sina erfarenheter och sitt kunnande vad gäller mödravård, kan aktivt föra denna kunskap vidare. Mödradödligheten i de fattiga länderna måste bekämpas. Här har den rika världen ett ansvar.
Sanningen är tyvärr att vägen mot ett jämställdare och rättvisare värld går alltför sakta. FN:s mål känns fortfarande avlägset. Millenniemålet att radikalt motverka mödradödligheten känns just nu avlägset. Vi får inte längre vara tysta.