Maktskifte i Zimbabwe?

Piteå2013-08-02 06:01
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Snart började Mugabe samla all makt i sina egna händer. Oppositionen förföljdes. Med stigande ålder, Mugabe är nu 89 år, finns idag hopp om att makten över landet snart ska fördelas på ett rättvisare sätt och att den åldrige Mugabe självmant väljer att fördela makten.

Trots valförlust 2008, då många vallokaler var riggade för att stödja Mugabe, lyckades han hålla sig kvar vid makten. Detta med våld och manipulationer. Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai vann den första omröstningen, men drog sig ur valet efter en omfattande våldskampanj signerad Robert Mugabe.

Oppositionen mot Mugabe är samlad i Rörelsen för demokratisk förändring (MCD) som leds av Morgan Tsvangirai, kunde efter starka internationella påtryckningar utses som landets premiärminister i en koalitionsregering som haft makten sedan dess.

Den politiska makten ligger dock fortfarande i Mugabes händer. Mot den bakgrunden är det en prestation att det fortfarande finns en opposition, och en opposition som inte låter sig undertryckas och som stävar efter att besegra Mugabe i rättvisa val.

Mugabes ålder måste självfallet på sikt påverka den politiska utvecklingen i en mer demokratisk riktning, men Robert Mugabe har trots sin höga ålder visat sig vara en oberäknelig och fortsatt despotisk ledare.

Det parlamentariska systemet är dessutom märkligt. Mugabe har, enligt den författning han själv genomfört, på egen hand utse 30 av parlamentets 150 ledamöter. För att oppositionen skulle kunna överta makten måste man därför nå nära 70 procent av rösterna. Svårt i ett land, där all statligt verksamhet kontrolleras av Mugabes eget parti Zanu-PF och valfusket har varit legio.

Inflationen är fortsatt hög. Budgetunderskottet galopperar.

Arbetslösheten har nått osannolika tal. I dag måste Zimbabwe köpa olja och el med kontanta pengar. Några krediter ges inte. Inte ens från grannen Sydafrika.

En jordreform sågs för några år sedan som absolut nödvändig för landet. När den genomfördes innebar det att vita farmare, som höll uppe landets viktiga export av jordbruksprodukter fördrevs.

Jordegendomarna övertogs genom konfiskation och tilldelades Mugabes stödtrupper som inte hade en aning om jordbruk.

Zimbabwes ekonomi är i dag i ett bedrövligt skick trots de förbättringar som skett de senaste åren. Kretsen kring Mugabe har berikat sig medan en stor del av befolkningen är beroende av hjälpprogram.

Som hyllad frihetshjälte och som den som befriade Zimbabwe från britterna har Mugabe fortfarande helgongloria även om dess lyskraft avtagit genom åren. Idag ses Mugabe mer som tyrann och despot som bakom en fasad av demokrati klamrar sig fast vid makten.

Allt ligger i denna stund i Robert Mugabes egna händer. Idag tvivlar de flesta på att någon förändring kommer att ske förrän han med sin höga ålder tappar greppet om makten och tvingas avgå, men också i utfallet av valet och om det varit rent eller riggat.

Så visst är det med spänning man ser fram mot ett slutligt valresultat, men först om några dagar.

Läs mer om