Lyssna till rörelsen

VÅRD Vid den socialdemokratiska partikongressen 2009 bejakades ett system med privata alternativ inom vård och omsorg. Det var dåvarande partiledaren Mona Sahlin och välfärdsföredragande Ylva Johansson som drev igenom linjen. Det finns också en del inte helt tydliga skrivningar om att kvaliteten går före vinsterna.

Tre av fyra arbetarekommunordföranden vill stoppa vinsterna i vården. Partiledningen måste lyssna!

Tre av fyra arbetarekommunordföranden vill stoppa vinsterna i vården. Partiledningen måste lyssna!

Foto: Åserud, Lise

Piteå2012-03-09 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sedan klubban föll på S-kongressen har en del hänt. Medier har avslöjat vanvård, att skattepengar slussats till skatteparadis och att många riskkapitalister blivit stenrika när de kunnat plocka ut skattemedel för sin verksamhet. Bristerna i det nuvarande systemet är uppenbara.

Håkan Juholt var kritisk till det luddiga kongressbeslutet från 2009 och tog initiativ till en diskussion om vinsterna i välfärden.

"Jag vill komma fram till en modell där ett eventuellt överskott i verksamheten återinvesteras i fler lärare, mer vårdpersonal och tillbaka till det skattepengarna var avsedda att gå till", sa Håkan Juholt i Agenda i december 2011.

I en enkät som Rapportredaktionen låtit göra visas att tre av fyra ledande socialdemokrater (ordförande i arbetarekommuner) vill förbjuda vinstuttag inom vården. Det är en oväntat hög siffra eftersom det i arbetarrörelsen finns en tradition att sluta upp bakom den linje som lagts fast. Men det är utomordentligt glädjande att förtroendevalda på basplanet reagerar. När ett system så uppenbarligen är felaktigt kan man inte envist hålla fast vid vad som beslutats.

Socialdemokraternas nyvalde ordförande Stefan Löfven vill inte sätta stopp för skattefinansierade vinster i vården. Han inriktar sig istället på åtgärder för att stoppa skattefusket, vilket är vällovligt men inte alls tillräckligt. Men Socialdemokraterna har nyligen lanserat en idé att landsting och kommuner ska kunna ställa krav på att företag som anlitas är kooperativa eller på annat sätt icke-vinstdrivande. Det är intressant även om man kan se problem eftersom grannkommuner kan få helt olika system. Men även de små stegen bort från det snöda vinstintresset måste räknas.

I debatten om vårdskandalerna och de skattemiljarder som gått till riskkapitalister har Socialdemokraterna haft svårt att hävda sig. Problemet kan härledas till det olyckliga kongressbeslutet 2009. Man ställde ju upp på principerna och hade då svårt att kritisera det reella utfallet. En klok partiledning måste nu lyssna till opinionen i de egna leden. När tre av fyra ledande företrädare på lokalplanet vill stoppa vinstuttag i vården visar det att den officiella S-linjen möts av mycket stor misstro. Och hur ska man kunna övertyga väljare när inte ens en majoritet av de egna köper budskapet?

Det är viktigt att partiledningen med stort allvar granskar frågan om vinsterna inom vård och omsorg och skola. Att införa ett slags kommunalt veto kan vara ett första steg men mer måste till. Dåvarande borgarrådet Carin Jämtin skrev på DN-debatt år 2009: "Skattepengar för välfärd får inte gå till kapitalister".

Tyvärr vann inte hennes linje den gången men det är bara att hoppas att den nyvalda partiledningen ska inse hur rätt Jämtin hade och hur rätt de kritiska lokalpolitikerna har.

Läs mer om