Lyssna på doktor Gustafsson!

VÅRDEN. Felaktig medicinering gör äldre sjukare istället för friskare. Sämst behandlas kvinnorna. Lågutbildade får fler och omodernare läkemedel. Alzheimerspatienter drogas med psykofarmaca. Lågutbildade och invandrare missar mammografi och cellprover. Tusentals dör på sjukhusen av vården. Rapporterna haglar. Åtgärderna dröjer.

Felmedicinering och överdosering. När kommer åtgärderna som hindrar att äldre blir sjuka av medicinerna som ska göra dem friskare?

Felmedicinering och överdosering. När kommer åtgärderna som hindrar att äldre blir sjuka av medicinerna som ska göra dem friskare?

Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Piteå2008-09-30 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
SVT:s Uppdrag granskning skakade om Sverige en liten stund med reportaget om Gulli Johansson som sommaren 1996 började sin vandring in i dimman, ledsagad av läkare som gav henne felaktiga mediciner och när de inte fungerade ökade på dosen och la till ytterligare läkemedel. Kvinnan tillfrisknade plötsligt, från att några dagar innan varit döende. Miraklet bestod i att hon inte orkat svälja medicinerna. Felmedicineringen hade då stulit elva år av hennes liv. Ingen vill ta på sig ansvaret.
Historien är förfärlig. Förfärligast är att fallet Gulli Johansson, av allt att döma, bara är toppen på det omtalade isberget. Larmrapporter har inte saknats. I januari i år uppmärksammades på denna sida skarp kritik mot sjukvårdens undermåliga behandling av de äldre. Kritiken kom från Olle Svensson, professor i ortopedi, och Yngwe Gustafsson, professor i geriatrik, båda verksamma vid universitetssjukhuset i Umeå. Brist på kompetens hos läkare och övrig vårdpersonal, brist på vårdplatser, felaktig medicinering, dålig uppföljning, uteblivna utredningar. Faktorer som orsakar onödigt lidande, stulen livskvalitet, förtidig död.

Yngwe Gustafsson medverkade också i reportaget om Gulli Johansson. Han säger sig ha mött många liknande fall och sa bland annat så här: "När jag får in en patient på remiss för demensutredning är det så himla roligt när man ser att de står på läkemedel som innebär att jag kan byta ut medicinerna och bota patientens demenssjukdom". Roligt för professor Gustafsson och roligt för patienten, men himla tråkigt för alla dem som aldrig träffar på en professor Gustafsson. Och dom är många.
Anmälningarna om allvarliga biverkningar av läkemedel har ökat med nästan nittio procent till 1 000 fall per år. Yngwe Gustafsson, som lett flera forskningsprojekt inom området, tror på ett svindlande stort mörkertal. "Går vi ut till de äldsta här i Västerbotten så skulle jag vilja påstå att nästan 90 procent av dem har biverkningar av sina läkemedel", säger han till SVT. Han har tidigare konstaterat att läran om åldrandets sjukdomar och de friska åldrandet, knappt existerar i läkarutbildningen och att äldrevården har väldigt låg status bland läkarna.
Nedslående och överraskande. De flesta vill leva länge och så friska som möjligt. Här borde finnas en betydande potential för läkare som söker ära och berömmelse.

Det finns en yrkesgrupp som besitter specialkunskaper om läkemedel. Det är farmaceuterna. En underutnyttjad resurs som istället för att jobba inom vården och omsorgen är placerade bakom disken på apoteken. Det finns sjukhus som tagit in farmaceuter på avdelningarna där de går igenom läkemedelsförråd, patienternas läkemedelslistor, skriver förslag till läkarna om förbättringar och deltar i läkarnas möten med försäljare från läkemedelsfirmor.Resultatet är bättre och billigare vård.
Med tanke på de allvarliga larmrapporterna om felmedicinering och övermedicinering och vad det kostar i mänskligt lidande och pengar borde varje sjukhus, varje vårdcentral, varje äldreboende hålla sig med den här kunskapen och servicen. Men frivillighet råder. Och då blir det som det blir. Folkhälsominister Maria Larsson, kd, vill inte lagstifta. Istället kommer stimulanspengar, 250 miljoner kronor till kommunerna att pytsa ut i något kortlivat projekt.. Smulor, smulor, smulor. Vad får man i 290 kommuner för 250 miljoner? Och landstingen, vad får dom? Tre miljarder att tävla om genom att minska sjukskrivningarna.
Det här går inte an. Riksdag och regering måste lagstifta, inrätta tjänster och tillföra nödvändiga pengar. Det är det enda acceptabla. Kommun- och landstingspolitiker i Norrbotten kan visa väg. Helt frivilligt. Tjänsterna lär betala sig själva.
Läs mer om