Det skriver Jytte Guteland, numera före detta SSU-ordförande, i en läsvärd artikel på DN-debatt. Hon erinrar om att det socialdemokratiska ungdomsförbundet varit pådrivare och kärleksfull kritiker av det socialdemokratiska partiet, något som man inte minst visade i debatten efter katastrofvalet 2010.
"I dag finns det ny energi i partiet, samtidigt som det återstår utmaningar om Socialdemokraterna ska lyckas inspirera dem som inte identifierar sig med partiet. Vi måste bli mer representativa genom att låta folk med olika bakgrund hamna i ledande positioner. Vi måste uppmuntra politisk förändring och vara progressiva. Arbetet med nystarten måste fortsätta. Socialdemokraterna kan förändra Sverige i en mer jämställd, grön och internationalistisk riktning", skriver Jytte Guteland i DN.
Det är många kloka ord från den före detta SSU-ledaren. Självfallet måste partiledningen ta till sig av kritiken och vägledas av synpunkterna. Ett parti som gjort rader av dåliga val och förlorat regeringsmakten måste visa stor lyhördhet, speciellt för krav som kommer från de unga.
Den nyvalde SSU-ordföranden Gabriel Wikström från Skinnskatteberg kan ha goda chanser att få genomslag för krav och synpunkter. En rörelse som vill överleva måste helt enkelt ta till sig kritik och inse att det krävs förändringar. Att fortsätta i samma hjulspår som 2006 och 2010 leder till avgrunden. Nu har man bytt partiledning och det är bra men det är också nödvändigt att presentera en ny politik som har rötter i den gamla frihetstraditionen.
Gutelands beskrivning av SSU som en frihetsrörelse är således något som också partiet måste ta till sig. Det är ju det som politiken handlar om: att skapa möjligheter för att fler ska få uppleva frihet. I den kampen har man många mäktiga motståndare, krafter som vill värna privilegier och som ser ett värde i att det finns skillnader mellan människor. Och motståndarna finns både i Sverige och på den internationella arenan.
Under Gutelands tid som SSU-ordförande har fraktionsstriderna tonats ned och förbundet har fått en större plats i samhällsdebatten. Självfallet är det positivt. Och allt talar för att den nya ledningen ska klara av att hålla samman förbundet och maka åt sig än större plats i debatten. Efter fraktionsstridernas era har ungdomsförbundet återtagit sin gamla plats i debatten. SSU behövs, inte minst som pådrivare av ett ibland stelt och trögt parti.