Lovande nystart

KOMMUNPOLITIK S, V och MP presenterade på måndagen den valtekniska samverkan som ska ligga till grund för styret i Piteå under den kommande mandatperioden. Denna ligger sedan till grund för de diskussionerna som nu ska föras kring den politiska samverkan som är nästa pusselbit i samarbetet mellan de tre partierna.

Brith Fäldt (V), Hannah Bergstedt (S) och Ann-Louise Hagström (MP) ser med tillförsikt fram mot samarbetet i Piteå kommun mellan de tre partierna och lovar att politiken ska få en tydlig rödgrön profil.

Brith Fäldt (V), Hannah Bergstedt (S) och Ann-Louise Hagström (MP) ser med tillförsikt fram mot samarbetet i Piteå kommun mellan de tre partierna och lovar att politiken ska få en tydlig rödgrön profil.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2014-10-14 00:01
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De tre kvinnliga ledarna för Socialdemokraterna, vänsterpartiet och Miljöpartiet i Piteå, Hannah Bergstedt, Brith Fäldt och Ann-Louise Hagström strålade av glädje och tillförsikt när de vid lunchtid på onsdagen presenterade överenskommelsen om en valteknisk samverkan mellan partierna. Alla tre betonade att det var viktigt att alla skulle känna sig som vinnare i överenskommelsen och att samverkan mellan partierna ger de möjligheterna att påverka politiken i Piteå, och att detta ska märkas såväl utom gentemot befolkning som inåt i den kommunala organisationen.

Britt Fäldt (V) tryckte vid presentationen av överenskommelsen att en av de viktigaste utgångspunkterna för Vänsterpartiet var att skapa en tydligare rågång mellan politiken och den kommunala förvaltningen och att det ska bli tydligt att det finns en politisk motpol till förvaltningsledningen i kommunen genom att den politiska styrningen ska stärkas.

Det är riktigt glädjande att de tre ledarna för partierna verkar överens om tagen kring vikten av samarbetsformerna inom samverkanskonstellationen måste utvecklas och att de ska bygga på en ömsesidig respekt för varandra. Hannah Bergstedt (S) återkom flera gånger under presskonferensen till att de socialdemokratiska företrädarna ser fram mot samarbetet med tillförsikt och förväntan eftersom samarbetet mellan de tre partierna ger Socialdemokraterna större möjligheter att profilera politiken genom de politiska samtal och diskussioner som kommer att föras mellan partierna.

Samarbetet mellan S, V och MP är en lovande nystart för det politiska livet i Piteå. Som Hannah Bergstedt (V) var noga med att påpeka garanterar samarbetet en stabil grund för styret i politiken. ”Med 44,53 procent i valresultat har vi ett ansvar för att skapa en stabil grund för politiken”, slog Hannah Bergstedt fast och fortsatte: ”Genom samverkan med V och MP kan vi ta vårt ansvar och skapa den stabilitet som behövs. Det är den stora vinsten för Socialdemokraterna i den här samverkan.”

Brith Fäldt var noga med att betona att i och med att Vänsterpartiet får möjlighet att besätta ordförandeposten i Samhällsbyggnadsnämnden, den nämnd där landsbygdsfrågorna är placerade, så kommer Vänsterpartiet med kraft att kunna driva sina profilfrågor och kunna förverkliga den Vänsterpolitik som väljarna röstat för. Hon lyfter också fram att Vänsterpartiet, i och med att man också får posten som andre vice ordförande i kommunstyrelsen, har möjlighet att påverka den politiska processen i alla led.

Även för Ann-Louise Hagström (MP)är landsbygdsfrågorna viktiga. Hon gläds åt möjligheterna att kunna påverka politiken i Piteå i en grönare riktning. Hon upplever att den stora vinsten för MP är att få vara med i det politiska samverkansarbetet och kunna påverka den politiska utvecklingen i grunden.

Den samverkan som partierna presenterade, såväl i form av den valtekniska samverkan som man kommit överens om som den politiska samverkan som ska mejslas fram, garanterar Piteå den politiska stabilitet som kommunen behöver. Det hade kunnat stanna härvid. Därför är det ytterst glädjande att de tre partiföreträdarna för S, V och MP gång på gång betonar att utgångspunkten för samverkan är förändring och förnyelse. Formerna för samverkan mellan partierna ska tas fram. Denna process kommer säkerligen också att förbättra situationen för oppositionspartierna. I och med att Socialdemokraterna inte längre kan sitta ensamma på sin kammare och forma politiken utan nu måste forma politiken genom diskussioner i samverkansgruppen kommer hela det politiska livet i Piteå att präglas av en helt annan öppenhet än tidigare. Oppositionen kommer förhoppningsvis att uppleva att deras arbetsvillkor också kommer att förbättras.

Det var också ytterst glädjande när Brith Fäldt i sin presentation av samarbetet särskilt lyfte fram att Socialdemokraterna tagit initiativ till en fördjupad diskussion kring hela skolfrågan. Även Hannah Bergstedt bekräftade att initiativet till detta kommit från socialdemokratiskt håll eftersom man upplever att denna fråga varit så avgörande för valresultatet och att man måste ta till sig detta och diskutera denna fråga på djupet. Det visar att Socialdemokraterna i Piteå har den självinsikt som är nödvändig för att kunna återvinna väljarnas förtroende genom en ödmjuk hållning och en insikt om behovet av att föra en konstruktiv dialog med medborgarna.

Den valtekniska samverkan är ett första steg i samarbetet mellan de tre partierna. Nästa steg i samarbetsdiskussionerna handlar om det politiska innehållet och att ta fram en gemensam budget för kommunen. Det är det arbetet som i grunden är intressant för väljarna. Det var också därför självklart för Vänsterpartiet att söka samverkan med S och MP. Som Brith Fäldt själv uttryckte det tydligt under presskonferensen så var det enda möjligheten att få genomslag för den politik som Vänsterpartiet vill få föra. Fäldt betonade att detta inte varit möjligt att åstadkomma i en regnbågskoalition i kommunen. Självklart har Brith Fäldt rätt i denna analys. Det finns mer i politiken som förenar S, V och MP än vad som skiljer dem åt. I en regnbågsallians hade situationen varit den motsatta. Där hade de ideologiska skillnaderna varit långt mycket större än de sakpolitiska frågor där man kunnat nå enighet.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har alla förutsättningar att kunna föra en politik som gör att Piteå fortsätter att utvecklas på ett positivt sätt även fortsättningsvis. Det samarbete som alla de tre partiföreträdarna talade om så varmt, och det goda klimat som verkar råda mellan partierna är en god grund för att skapa samarbetsformer som fungerar. Brith Fäldt verkade tala för dem alla tre när hon sade att samarbetet mellan partierna har gett henne en ny kick i det politiska arbetet eftersom hon fått ny energi och ny, sprudlande, glädje i det politiska arbetet. Även Hannah Bergstedt talade om en ny spirande glädje i partiarbetet inom Socialdemokraterna. Det ger bra vibbar inför framtiden. Piteå går en lovande nystart på det politiska området till mötes. Det blir inte bara en winwin-stituation för S, V och MP. Även Piteåborna kommer att bli vinnare när kommunen får en stabil politisk ledning där samarbetet bygger på glädje och entusiasm. Det känns bra inför framtiden.

Läs mer om