Lön och uppskattning
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Kommuner och landsting måste se om sina hus och lyfta lönerna till rimliga nivåer. Annars kan man få problem. Speciellt om ungdomen sviker den offentliga sektorn.
En fjärdedel av samtliga anställda i kommuner och landsting är i dag över 55 år. Den sneda åldersstrukturen har inte förbättrats under krisårens anställningsstopp och avskedanden. Då slimmades organisationerna, men det innebar också att antalet äldre anställda blev fler på de yngres bekostnad.
Kontentan av den här personalpolitiken har blivit att många arbetsplatser i kommuner och landsting i dag nästan enbart består av medarbetare i ungefär samma ålder och av samma kön. För att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar personalsituation är det därför viktigt att fler yngre och välutbildade kommer in på de offentliga arbetsplatserna.
Många arbetsplatser upplevs som oattraktiva. Inte minst beroende på att det i dag är färre händer som ska klara samma arbetsuppgifter som det krävdes fler anställda till för att utföra för bara några år sedan. Utbrändhet har också blivit en av de stora sjukskrivningsorsakerna inom framförallt vård och omsorg.
Och kvinnorna dominerar bland de anställda. Bara inom äldreomsorgen är nio av tio anställda kvinnor!
När människor känner att de inte räcker till och när de går till ett arbete där de sällan kan känna tillfredsställelse är det heller inte förvånande att detta i sin förlängning leder till sjukfrånvaro och inte sällan till långtidssjukskrivningar.
Vård och omsorg har redan i dag svårt att rekrytera personal. Detta förhållande blir inte bättre av att den personal som en gång anställts allt för ofta väljer att hoppa av. Arbetsmiljön upplevs som dålig, jobbet som stressigt och arbetsorganisationen som gammalmodigt hierarkisk. Kompetensutveckling är ett nästan okänt begrepp.
De anställdas inflytande på den egna arbetsplatsen har kommit på undantag. I grunden är det en kunnig, kompetent och engagerad personal som krävs om framtidens vård och omsorg ska fungera. Anställda i kommuner och landsting förväntar sig initiativ som på ett tydligare sätt visar att de är delaktiga och uppskattas på jobbet.
Då handlar det framförallt om bättre löner, löner att kunna leva på, och ett större inflytande över arbetsorganisation och arbetsmiljö.
Vad gäller lönen finns alla möjligheter att ta initiativ inför nästa förhandlingsomgång. Inte tappa taget utan ta för sig. Det borde finnas ett utrymme.