Löftena uppfylls och missnöjet gror
SJUKFÖRSÄKRING. Regeringens jakt på bidragsfuskare och införandet av nya, än hårdare tag mot de sjukskrivna tär hårt på Försäkringskassans resurser. Utbetalningar försenas, sjuka utförsäkras och handläggarna riskerar att bränna ut sig. Kanske inte så konstigt att missnöjet gror, trots rekord i uppfyllda vallöften.
Väljarna upplever nog de försämrade socialförsäkringarna snarare som ett hot än ett löfte. (Arkivbild)
Foto: Gunnar Westergren
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Kan det bli bättre? Ja, det verkar så. Trots denna trofasthet mot sina vallöften visar den ena opinionsundersökningen efter den andra på ett utbrett missnöje med regeringen.
Elin Naurin, vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet, har en teori om att väljarna vid senaste valet i första hand röstade mot socialdemokraterna och inte för en borgerlig regering. En annan att alliansen kanske inte riktigt kunnat marknadsföra sin politik och sin förmåga att leverera, som hon uttrycker det till Riksdag &Departement.
Så kan det vara, men det kan också vara så att medborgarna har närkontakt med alliansregeringens politik i sitt verkliga, vardagliga liv och ogillar utvecklingen. De ser försämrad a-kassa och försämrad sjukförsäkring snarare som ett hot än ett löfte.
I onsdagens Aftonbladet står att läsa om ensamstående fembarnsmamman i Pajala som inte får ut sin föräldrapenning. Handläggarna hinner inte med. Jakten på bidragsfuskare och de nya tuffare kraven för att få pengar tar så mycket tid. Av samma skäl har pensionärer och sjukskrivna fått vänta på de pengar de ska leva av.
Försäkringskassan har, på eget bevåg, tillfälligt dragit ned på jakten och kontrollen och jobbar istället mer med utbetalningarna. Det är ett centralt beslut, motiverat med att rättssäkerheten annars kan hotas. Det var ju klokt. De som lever under knapphetens stjärna ska inte tvingas vänta på sina pengar, samtidigt som statens kassa är sprängfylld.
Men även om pengarna kommer i tid, är det från första juli betydligt tuffare krav för att överhuvudtaget få pengar från sjukförsäkringen. Enligt Försäkringskassans egen prognos kommer regeringens nya sjukregler att dramatiskt minska antalet sjukskrivna och förtidspensionerade.
Flera av dem hänvisas till socialbidrag för att överleva och försörjningsstöd beviljas inte förrän du i princip tömt alla dina tillgångar. Många kommuner räknar till och med in de sommarjobbande barnens inkomster när storleken på stödet tas fram.
Inte precis bästa utgångspunkten för den som ska försöka träna och rehabilitera sig tillbaka till livet och arbetslivet.
"Rehabiliteringskedja" kallar regeringen den nya sjukförsäkringen. Finanspolitiska rådet , som ska utvärdera regeringens politik, har i sina studier inte hittat något stöd för det namnet. Förändringarna sätter inte någon press på arbetsgivarna att ta ett större ansvar för rehabilitering än vad de gjorde tidigare. Inte heller LO har hittat ett enda positivt inslag för att hjälpa de sjuka tillbaka till jobbet. Då förefaller den djupt oroade försäkringshandläggaren på Aftonbladets debattsida komma sanningen närmare. Han kallar den nya sjukförsäkringen för "utfasningskedja" där de sjuka gallras bort i tre etapper.
Statens inkomster och utgifter är kommunicerande kärl och när välfärden minskar växer statskassan. Statens överskott för det här året beäknas till 163 miljarder kronor. Det största någonsin. Färre sjukskrivna och de som stupar på de tuffare kraven och åker ut ur systemet beräknas bidra med 17 miljarder kronor.
Det ironiska i sammanhanget är att de som ska verkställa sparkravet riskerar bli en ny grupp sjukskrivna. Siv Norlin, ordförande för Statstjänstemännen Försäkringskassan varnar i gårdagens Piteå-Tidningen för att handläggarna kommer att gå in i väggen.
Å andra sidan ger det troligen inte utslag i statistiken. Utbrändhet är en diagnos med mycket låg status i det nya friskare Sverige.