Ljusning på jobbfronten - men inte för kvinnor
SYSSELSÄTTNING. Ekonomin går på högvarv, men jobben har dröjt. En ljusning tycks äntligen vara på väg. SCB:s arbetskraftsundersökning visar på lägre arbetslöshet än väntat - fem procent. Siffran för Norrbotten är inte lika bra som rikssiffran, men även här ökar sysselsättningen.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Goda förhoppningar finns om att de stora investeringarna i länet ska generera många nya jobb, men då främst inom byggsektorn och privata tjänster. Det vill säga typiskt manliga jobb.
På kvinnosidan är det sämre ställt och där ökar också arbetslösheten. Och det gäller inte bara Norrbotten, det gäller hela landet, även Stockholm. Den borgerliga alliansen har en lösning på den ökande kvinnoarbetslösheten. Bli egen företagare. Alliansen föreslår att det ska bli enklare för kvinnor att få banklån så att de lättare kan starta eget inom branscher som vård och omsorg.
Att göra det enklare för kvinnor att få banklån är en god ide. I bankvärldens företagsutlåning har man svårt att förstå sig på kvinnor och deras försiktighet. Den snarare skrämmer än lockar. Men bara för att det blir enklare att låna pengar lär det inte bli enklare att starta eget just inom vård och omsorg. Det är skattefinansierade verksamheter, även när de bedrivs i privat regi, och det är inte minst besparingarna inom den offentliga sektorn som också lett till ökad arbetslöshet bland kvinnorna. Att det då skulle finnas pengar till nya skattefinansierade inrättningar förefaller osannolikt.
Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster framhåller, enligt uttalande för TT, att företagen visst vill anställa, men de hittar inte rätt personal. De arbetslösa har fel kompetens. Inte teoretiskt sett, men väl vad gäller erfarenhet, motivation och social kompetens. Inte nog med att de arbetslösa har fel kompetens, inte heller de som jobbar i företagen har rätt kompetens. Ett överslag ger resultatet att 400 000 anställda inte klarar av sitt jobb.
Svenskt Näringsliv har en lösning på problemet. Arbetsgivarorganisationen vill, föga överraskande, luckra upp arbetsrätten så att det blir lättare att säga upp olämplig personal och istället anställa mer lämpat folk. Och så krydda den uppluckrade arbetsrätten med lägre a-kassa och sjukersättning. Då skulle den kompetenta arbetskraften känna sig mer motiverad att flytta dit jobben finns. Något för de 3 000 "Stockholmskramarna" som vägrar att flytta med när ett 20-tal statliga verk och myndigheter utlokaliseras från huvudstaden till vad som betraktas som "bushen".
Vad gäller de anställdas bristande kompetens kanske företagsledningen kunde försöka med att vidareutbilda personalen. Många företag satsar på den lösningen, med gott resultat. Ge upp tron på piskteorin och försök med morötter.