Ljus och mörker över Norrbotten

JOBBEN. Finanskrisen och den störtdykande konjunkturen har än så länge bara nuddat vid Norrbotten. Kraftigare känningar kommer säkert, men framtiden ter sig ändå ljus. Så ljus att kommuner som Pajala raggar arbetskraft i Stockholm.

Gruvbrytning

Gruvbrytning

Foto: Andreas Renlund Andreas Renlun

Piteå2008-11-11 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Under oktober blev nästan 20 000 anställda på den svenska arbetsmarknaden varslade om uppsägning. Så svarta siffror har aldrig förekommit sedan 1990-talets första hälft, då Sverige skakades av sin förra finanskris och djupdykande konjunktur. Årets november har inte börjat bättre.Flera tusen har redan förvarnats om att de riskerar att förlora jobbet.
Till Norrbotten kommer såväl hög- som lågkonjunkturer senare än till södra och mellersta delarna av landet. Så är det också denna gång, men att konjunkturen mattas är det ingen tvekan om. I sin septemberrapport över arbetsmarknadsläget konstaterar Arbetsförmedlingen att arbetslösheten tenderar att öka vecka för vecka, att de nya jobben minskar och varslen ökar.

De flesta varslen gäller anställda inom offentliga sektorn, det vill säga kvinnor, men varslen ökar nu också inom tillverkningsindustrin och företagstjänster. Tunnare orderböcker ligger bakom uppsägningarna inom tillverkningsindustrin och tjänstesektorn, men inom offentliga sektorn är det inte främst arbetsbrist utan tunnare "plånböcker" som ligger bakom varslen.
Efterfrågan på exempelvis hälso- och sjukvårdens tjänster är lika stora och större, här behövs snarare mer personal än mindre. Ändå måste neddragningar till för att skatteintäkterna inte räcker. Det innebär att de som blir kvar får jobba hårdare än tidigare och det i sin tur lär så småningom visa sig i ökade sjukskrivningar och utslagningar.
Samma bittra frukt som skördats efter 90-talskrisens våldsamma neddragningar för att klara landets ekonomi. Det är inte bara finanskriser som går i repris. Det gör också dess effekter på människorna.

Arbetslösheten inom privata sektorn stiger, men från en låg nivå och för Norrbotten är framtidsprognosen ljus, på sina håll och inom vissa branscher till och med mycket ljus. Göran Persson, då statsminister, förutspådde sommaren 2006 att det nog kunde bli aktuellt att flyga in arbetskraft till ett expansivt Norrbotten.
Om Göran Persson får rätt återstår att se, det vore ju bra om de som verkar i länet också lever och bor här, men faktum är att kommunerna Kiruna, Gällivare, Pajala, Jokkmokk och Övertorneå plus LKAB och ytterligare några företag raggar arbetskraft, väutbildad sådan, på Arbetsförmedlingens Expo i Stockholm. Och intresset är stort, enligt Svenska Dagbladet.

LKAB räknar med att behöva anställa närmare 2 000 personer inom tio år för att ersätta dem som går i pension.
"Vi måste importera arbetskraft. Det är en lite ovanlig sits för oss", säger Monica Isaksson, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor i Kiruna, intervjuad i Svenska Dagbladet. Det är inte länge sedan arbetslösheten i Kiruna låg på 13 procent.
Utbyggnaden av vindkraften kräver också den en mängd olika yrkeskompetenser. Till det som framstår som mest fantastiskt är ändå Pajala och den förestående gruvbrytningen i kommunen.
"Vi har varit i nedförsbacken i 50 år med en ständig utflyttning. Nu räknar vi med 5000 nya jobb inom fem år", säger Jan-Erik Blomqvist, vd för Pajala Utveckling, till SvD. En helt makalös siffra.

Gruvbrytning, vindkraft och forskning kring förnyelsebar energi styr Norrbotten mot en spännande framtid. Hänger riksdag och regering med och förstår att förse länet med livsnödvändig infrastruktur?
Norrbotten utvecklas, inte så mycket tack vare utan snarare trots Stockholmsfixerade regeringar. Länet väntar spänt på beslut om att snarast bygga Norrbotniabanan för att klara godstransporterna och förse den med höghastighetståg, för att vidga arbetsmarknaden för befolkningen i Västerbotten och Norrbotten.
Och för stockholmarna som önskar pendla till jobben i norr.

Bild: Ex.vis kombo på vindkraft, gruvbrytning och ETC

Bildtext: Gruvbrytning, vindkraft och forskning kring förnyelsebar energi styr Norrbotten mot en spännande framtid. Är regeringen med på tåget och beredd att förse länet med livsnödvändig infrastruktur?









.
Läs mer om