Liberalt smörgåsbord - nej tack!
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Gustaf Blomgren, som är ledarskribent på Norrbottens-Kuriren, skrev bland annat om det han kallade för den "fräschhetshysteri" och "datumstämplingshysteri" som drabbat svenska folket. Detta kopplat till den trend, som enligt honom finns, att hylla det naturliga gör att vi konsumenter på många sätt handlar irrationellt. Han skriver bland annat: "I stället för att syna och lukta på maten skräms vi av utgångna bäst-före-datum och avstår/slänger reflexmässigt för att inte ta några risker."
Nu vet inte jag om jag tycker det är särskilt konstigt att vi svenskar vill ha mat av hög kvalitet. Det är en sak att jag luktar och tittar på mat som jag redan har i mitt kylskåp för att kolla om maten är tillräckligt fräsch för att äta, men det skulle inte falla mig in att köpa mat med utgånget bästföredatum i en butik även om maten ser ut att vara tillräckligt fräsch.
Men när jag har läst Gustaf Blombergs ledare så förstår jag äntligen varför. Jag är en av de "kapitalismhatande och tillväxtfientliga häst och vagn-rödgröna" som Gustaf Blomberg identifierat i sin ledare. Det är skönt när man kommer till insikt och bitarna faller på plats. Det är nämligen så Gustaf blomberg betecknar oss. Just "kapitalismhatande och tillväxtfientliga häst och vagn-rödgröna". Det är vi som skulle kunna tänka oss att delvis förändra våra matvanor för att göra en klimatsmart insats. Men tack vare det så blir vi i hans värld tillväxtfientliga.
Att kunna tänka sig att köpa närodlat, köpa de frukter och grönsaker som naturligt har sin säsong just nu, köpa ekologiskt och obesprutat är i hans värld att sätta marknadsprinciperna ur spel och att motarbeta fri marknad, konkurrens, arbetsdelning och specialisering. Jo visst känner vi igen begreppen och principerna från samhällsekonomin. Men att ta ansvar för miljön handlar just om att väga in andra aspekter än pris på varan och effektivitet i produktionen.
Gustaf Blomberg menar att vi som konsumenter får mest att välja på till lägsta pris om marknaden får råda så att livsmedelsproduktionen blir så effektiv som möjligt. Utan internationell handel och långväga transporter skulle vi både vara fattigare och hungrigare. Det verkar som om det är att han tror att det är tack vare marknadsmekanismerna som vi kan fylla det liberala smörgåsbordet fullt med billig mat. Men då skänker han inte en enda tanke åt villkoren för de livsmedelsproducerande bönder runt vår jord som fått ge upp sina livsdrömmar för att multinationella företag konkurrerar så hårt att de som småbönder blir chanslösa.
Avslutningsvis tycker han att det finns en lösning för oss "kapitalismhatande och tillväxtfientliga häst och vagn-rödgröna". Det är det liberala samhället! När kan vi välja fritt. Vi kan välja att avstå från materialism och det överflöd som marknadsekonomin skapar. Det står oss fritt att slänga platt-tv:n på sophögen och ta droskan ut till, som han skriver, "hägrande naturliga och hållbara lanttillvaron - för att där leva självförsörjd, strömlös och med dass i det fria."
Det han inte verkar förstå är att vi "kapitalismhatande och tillväxtfientliga häst och vagn-rödgröna" inte är några gröna vågen-människor. Vi är bara beredda att göra andra val i vår vardag. Val som kan bidra till en klimatsmartare värld. Val som vi gör utan att tumma på levnadsstandard. Vi är bara beredda att betala ett annat pris för detta. Har vi inte rätt att göra det valet på en liberal fri marknad?