Leijonborg kör eget lopp

UTSPEL. Folkpartiets ledare Lars Leijonborg vill att Alliansen redan nu utser den som ska bli statsminister efter höstens val. Leijonborg behöver inte anstränga sig. Aktörerna på finansmarknaden, som väl äger de borgerligas förtroende, har redan utsett en. Det blir Göran Persson.

Piteå2006-02-24 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Opinionsinstitutet Skop har på Handelsbankens uppdrag ställt en rad frågor till finansmarknadens professionella placerare av det växande penningberg som är resultatet av att Sveriges ekonomi går så lysande.

Ränte- och valutaaktörerna har bland annat fått frågan vad de tror om höstens val. Socialdemokraterna är storfavoriter. Inte mindre än 62 procent tror att partiet sitter kvar, medan 38 procent tror på borgerlig valseger, skriver tidningen Dagens Industri.

Det är nog inte bara ett kallt kalkylerande från proffsplacerarna, utan mer en stilla förhoppning. Sverige mår bäst när det åtminstone råder någon sorts maktbalans mellan arbete och kapital. Med kombinationen Svenskt Näringsliv/ borgerlig regering ligger all makt på en hand. Det skapar oro på arbetsmarknaden och marknaden och är det någonting marknaden inte vill ha så är det oro och osäkerhet. Då far kapitalet illa.



Folkpartiledaren vill, som sagt, att de borgerliga enas om vem som ska bli statsminister och syftar förstås på vem av de fyra borgerliga partiledarna. Intressant. Maud Olofsson har aldrig varit aktuell och inte heller Göran Hägglund, även om han en gång skämtsamt lät undslippa sig detta inför den församlade pressen och då utsattes för mördande blickar av sina tre allierade. Allt bevarat på bild.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt är den uttalat och outtalat givne statsministerkandidaten av de fyra. Den ende som inte är övertygad om den saken är av allt att döma Lars Leijonborg. Han har nog ett annat kort i rockärmen. Kan det vara Leijonkungen?



Moderatledaren Fredrik Reinfeldt öppnade på torsdagen den borgerliga alliansens konvent i Stockholm med att tala om enighet och öppenhet.

Men hur står det egentligen till med samspelet. Dagen innan de borgerligas samling till konventet gick Lars Leijonborg ut i en intervju i Svenska Dagbladet och förklarade att han ville att de borgerliga skulle gå till val på en gemensam valsedel.

Utspelet väckte ingen munterhet hos de andra tre borgerliga partiledarna som redan i måndags avvisat Leijonborgs förslag.

Det sågades nu än en gång av såväl Reinfeldt som Hägglund och Olofsson. De var, som det heter, "förvånade". Vilket nog kan beskrivas som en stark underdrift av de känslor utspelet orsakade.



I sitt öppningstal ville Reinfeldt i alla fall visa på sammanhållning och pekade ut de olika partiernas starka sida: "Centern behövs för sin federalism, folkpartiet för sitt brinnande engagemang mot integrationsproblemen och kristdemokraterna för sitt ständiga arbete för familjer och äldre", sa han. Vad Sverige behöver moderaterna till, sa han ingenting om. Den här gången.

Läs mer om