Låt Assange uggla på ambassaden

RÄTTSPROCESS Julian Assange har just nu en starkt begränsad rörelsefrihet, några rum på Ecuadors ambassad i London, ibland en balkong. Men uppmärksamheten för hans fall är i det närmaste obegränsad. En kort sammanfattning.

Wikileaksgrundaren Julian Assange trycker på Ecuadors ambassad i London och de svenska kvinnor som anklagar honom för sexualbrott får inte sin sak rättsligt prövad.

Wikileaksgrundaren Julian Assange trycker på Ecuadors ambassad i London och de svenska kvinnor som anklagar honom för sexualbrott får inte sin sak rättsligt prövad.

Foto: Sang Tan

Piteå2012-08-21 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Australienfödde Julian Assange startade sajten Wikileaks, som publicerat stora mängder hemligt material på nätet. Det har handlat om diplomaters noteringar, militära rapporter och känsliga interna utredningar.

Många av nyheterna har toppat förstasidor i alla världsdelar. Och över hela världen har regeringar rasat mot Wikileaks som anklagats för bristande ansvar och sensationsmakeri.

När den australiske journalisten var i Sverige för ett par år sedan träffade han två kvinnor som lämnade in anmälningar mot Assange: han anklagas för sexuella övergrepp. Svensk polis vill förhöra honom och efter en utdragen process i Storbritannien blev beslutet att Assange ska överlämnas till Sverige. Men då pep den anklagade in på Ecuadors ambassad i London och begärde asyl i landet. Han menar att det finns risk för att Sverige överlämnar honom till USA. Där kan det enligt Wikileaksföreträdare bli ett mycket kännbart straff och hård behandling. Problemet nu för Assange är att han blir haffad så snart han sätter ned en fot på trottoaren utanför ambassaden i London och omgående förd till Sverige. Britterna är fast beslutna att leva upp till sina åtaganden. Men en del hot från brittiskt håll om att storma ambassaden var inte särskilt begåvade.

Den sydamerikanska samarbetsorganisationen Unasur stöder Ecuadors beslut. President Rafael Correa kan väl närmast betecknas som vänsterpopulist, inte så olika Hugo Chávez i Venezuela. Correa utsattes för ett kuppförsök 2010 och året därefter utvisades USA:s ambassadör ur landet.

I Ecuador har kritiken mot Correa tilltagit och beslutet att ge Julian Assange asyl kan vara ett sätt att försöka leda bort missnöjet.

Då det gäller pressfrihet rankades Ecuador år 2008 på plats 74 av 173 undersökta länder. Det finns skäl att tro att placeringen nu är än sämre. Så om presidenten vill slå ett slag för det fria ordet har han mycket att göra på hemmaplan. Om Wikileaks huvudkontor hamnar i Quito är det ungefär som om veganföreningen skulle hyra en lokal av slakteriet.

Risken är att det sker en snabb upptrappning av konflikten, med hemkallande av ambassadörer och inställda besök. Kanske en del ser möjlighet att blåsa liv i frågan kring Falklandsöarna. Och EU kan känna ett behov av att svara på Unasurs eniga uppslutning bekom medlemslandet Ecuador. Men det är orimligt om striden kring en person får omfattande konsekvenser för samarbetet mellan många stater. Assange får väl uggla på ambassaden i London tills han tröttnar. Det tragiska är att de kvinnor som anser sig kränkta inte får sin sak rättsligt prövad. I den retoriska svadan från balkongen undvek huvudpersonen noga att på något sätt beröra att det i grunden är en utredning om misstänkta sexualbrott. Man får intryck av att en skröplig människa försöker skyla sig med en mantel av liljevita principer.