Långt, långt från tusenlappen
STRAFFSKATT. Den borgerliga alliansregeringen har devalverat värdet av pensionerna genom att beskatta dem högre än arbetsinkomster. Sannolikt ett brott mot pensionsuppgörelsen. Nu flaggar regeringen för en skattelättnad på 2 500 för de fattigaste pensionärerna. Nästa år. Kanske. Om det finns pengar.
Foto: Jonathan Näckstrand
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det finns pensionärer som arbetat hela sitt liv utan att komma upp i mer än ett par hundralappar över garantipension och maximalt bostadstillägg. Pensionerna har överlag halkat efter och är i stort behov av uppräkning. Den tidigare kopplingen till inflationen har gjort att pensionärerna hamnat rejält i bakvattnet. De låga prisökningarna som höjt löntagarnas köpkraft, har haft motsatt effekt för pensionärerna.
Sedan 2002 är pensionerna kopplade till hur det går för svensk ekonomi. Förändringen av pensionen följer föregående års genomsnittliga löneutfall i avtalsrörelsen, minus 1,6 procent. Pensionärernas riksorganisation, PRO, kräver att samtliga pensioner höjs med en tusenlapp i månaden för att kompensera för de förlorade åren och den högre skatten på pensioner. Kravet är inte på något sätt orättmätigt.
I Norge betalar pensionärerna lägre skatt. Det har funnits tider då pensionen beskattats lägre även i Sverige, därför att den som gick i pension hade betalat färdigt till pensionssystemet. Regeringen Reinfeldts variant, högre skatt på pensionsinkomster, går emot allt sunt förnuft och ställer Sverige i en skamvrå där ingen trängsel råder.
När ledande företrädare för den borgerliga alliansregeringen hävdar att den inte höjt skatten på pensioner, bara sänkt för arbetsinkomster är det trixieri med ord. Regeringen Reinfeldt har infört högre skatt på pensionsinkomster än på arbetsinkomster. Jobbskatteavdraget är, precis som LO:s chefsekonom Dan Andersson framhåller, ett indirekt brott mot pensionsöverenskommelsen. Med den skrivningen skulle förslaget aldrig ha godkänts av samtliga fem partier.
Det är inte acceptabelt att vissa medborgares pengar är mindre värda än andras. Men så är det. En pensionär med 15 000 kronor i månaden har ungefär 7 000 kronor mindre per år att leva av, än den som arbetar och har samma inkomst. Sjutusen kronor i minskad köpkraft samtidigt som priser, taxor och avgifter drar iväg så att Riksbanken åter tar till räntehöjning för att kyla ner ekonomin.
Jobbskatteavdraget är en olycka kopplad till ett antal andra olyckor som fördyrad och försämrad a-kassa och sjukförsäkring. Regeringen planerar för ytterligare fem till femton miljarder kronor i sänkta skatter per år. Oroväckande. Skatterna behövs för att finansiera vår, på många sätt, dyra allmänna välfärd. Dyr i kronor, men vinsterna är större än kostnaderna, hävdar flera forskare.
Trygghet och stor offentlig sektor är grunden för hög tillväxt och en förutsättning för att ett land ska lyckas överleva i den konkurrens globaliseringen innebär, framhåller den norske sociologiprofessorn Gudmund Hernes.
Den svenska välfärdsmodellen, med hög social rättvisa, har inte enbart varit lyckosam för bruttonationalprodukten. Den håller också döden på avstånd, visar en internationell studie inom ramen för FN:s världshälsoorganisation. Desto generösare stat, desto fler överlevande spädbarn och långlivade åldringar.
Folkpensionen har haft stor betydelse för den höga medellivslängden i Sverige, men det kan bli bättre. Det finns en överdödlighet, inte minst i Norrbotten. Om garantipensionen höjdes med tio procent skulle långt fler pensionärer leva både längre och friskare, hävdar forskarna. Något för socialdemokraterna att satsa på. Pensionärer har också rösträtt. Och de blir bara fler.