Landsbygden levererar

OS I PYEONGCHANG. De svenska OS-medaljörerna kommer från orter som Malung, Sollefteå, Tärendö och Köping.

OS I PYEONGCHANG. De svenska OS-medaljörerna kommer från orter som Malung, Sollefteå, Tärendö och Köping.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Piteå2018-02-19 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Idrottsminister Annika Strandhäll gratulerar och twittrar glatt om de svenska OS-medaljörerna i Pyeongchang. Det kan även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht göra. Det är landsbygden och småkommunerna som levererar medaljerna.

- Charlotte Kalla (som redan ordnat ett guld och två silver till Sverige) har Tärendö SK som moderklubb och representerar numera Piteå Elit.

- Skidskytten Hanna Öberg (som vann ett sensationellt guld i distansloppet) är född i Kiruna och uppvuxen i Svensbyn utanför Piteå.

- Stina Nilsson (som krossade allt motstånd i skidsprinten) är född i Malung och tävlar för Mora SK.

- Slalomdrottningen och guldmedaljören Frida Hansdotter tillhör sedan barnsben Norbergs SLK.

- Skidskytten och silvermedaljören Sebastian Samuelsson tillhör I 21 IF och är bosatt i Sollefteå.

- Anna Haag och Ebba Andersson (som ingick i det svenska stafettlaget) kommer från lilla Köping respektive Sollefteå.

Det säger något om de värden som finns och skapas utanför storstäderna. Det finns massor av duktiga idrottsföreningar och skickliga ledare som tar hand om, fostrar och förädlar råtalangerna.

Den breda svenska idrottsrörelsen finns representerad i alla delar av vårt land – och lägger grunden till att det finns en vass internationell spets.

Detta säger även något om vikten av en aktiv regional- och landsbygdspolitik som tar tillvara tillväxtkraften i hela Sverige.

För ett år sedan beskrev den omtalade ekonomidoktorn Kjell A Nordström den svenska landsbygden som ”en skräpyta”

”Där kommer bara galningar och suputer att bo om trettio år, eftersom allt som är av värde händer i storstäderna”, förkunnande han på ett möte med Nordic Business Forum Sweden 27 januari 2017.

I sin bok ”Urban Express” skriver han att ”vår tids arena för värdeskapande är ett urbant cocktailparty”.

Man kan sucka och stöna åt enkelspårigheten och den förenklade analysen. Det sorgliga är dock att det inte är vem som helst som driver tesen, utan en högt uppburen samhällsdebattör och så kallad framtidsguru.

Som tur är finns det folk runtom i landet som begriper bättre.

- Svenska bönder och livsmedelsproducenter som ser möjligheterna att producera mat som människor i Sverige och världen efter¬frågar. Jämfört med de flesta andra länder har Sverige en miljö- och klimatsmart livsmedelsproduktion. Vi har lägst antibiotikaanvändning i EU och ett djurskydd i världsklass.

- Svenska skogsägare, företagare och forskare som ser att skogen kan ge nya jobb och mer klimatvänliga produkter. Det handlar om förnybar energi men också om industritextilier och ersättning av olja i plaster och kemikalier.

- Driftiga entreprenörer som skapar anläggningar som Ice Hotel i Jukkasjärvi och Tree Hotel i Harads. Eller lockar den internationella fordonsindustrin till Norrlands inland för att testa sina produkter i kyla och snö. Eller vill starta nya gruvor i den norrländska glesbygden.

Kort sagt: Framtiden är inte bara ett ”urbant cocktailparty”.

Det finns saker och ting som går att utveckla även i andra delar av Sverige. En sådan inriktning är dessutom smart politik. Den ger både nya OS-medaljer och ökad bruttonationalprodukt.

Läs mer om