Under onsdagen samlas 71 folkvalda norrbottningar i landstingshuset i Luleå. Landstingsfullmäktige sammanträder på nytt. Det är ett gäng som hanterar en svår ekonomisk situation. Därför har jag ett spartips till dem. Lägg ned det norrbottniska landstinget och slå ihop verksamheten med Västerbotten, Västernorrland och Jämtland! Det löser inte alla ekonomiska bekymmer. Men det kan radikalt reducera administrations- och politikerkostnader.
Det finns besparings-, effektiviserings- och rationaliseringspotential. I de fyra nordligaste länen finns sammanlagt fyra landstingsfullmäktige, fyra landstingsstyrelser och hela 274 folkvalda landstingspolitiker (plus beredningar och andra politiska underorgan) som träffas regelbundet för att fatta beslut om sjukvård, tandvård, regional utveckling, kultur och annat.
En del av dessa politiker har dessutom mycket fina arvoden. Enbart i Norrbotten finns åtta välarvoderade landstings- och oppositionsråd – och på liknande sätt ser det ut i övriga Norrlandslän.
Jag är övertygad om att hälso- och sjukvården i norr skulle fungera minst lika bra om man skrotade de fyra landstingen och ersatte dem med ett gemensamt regionfullmäktige. Vården påverkas ju inte av att politikerorganisationen krymper. Sannolikt skulle det räcka med ett regionfullmäktige med 73 ledamöter för hela norra Sverige istället för dagens svulstiga politikerorganisation med fyra skilda landsting och 274 folkvalda landstingsledamöter.
En sådan förändring skulle dessutom bädda för rejäla förändringar i tjänstemannaorganisationen. Fyra landstingsdirektörer kan ersättas med en regiondirektör. Dagens fyra regionala utvecklingsenheter kan bli en samlad organisation. Och så vidare. Till detta ska läggas möjligheten att samordna och effektivisera sjukvårdens inköp av varor och tjänster.
Sammanslagningar av landsting är inte heller en ny okänd väg. Det är en beprövad metod som redan testats med framgång i andra delar av landet. 1998 bildade Kristianstad och Malmöhus nya region Skåne. Samtidigt gick Älvsborg, Skaraborg, Göteborg och Bohus ihop och blev Västra Götaland. Deras sjuk- och hälsovård blev inte sämre efter förändringarna. Tvärtom levererar de nya regionerna väl fungerande sjukvård, tandvård, kollektivtrafik med mera.
Uppenbarligen är både höger- och vänsterpolitiker i dessa regioner också nöjda med tillvaron.
"Västra Götaland är inte ett experiment. Det är en välmående region", skrev regionråden Johnny Magnusson (M) och Helen Eliasson (S) i en gemensam artikel i Dalademokraten 16 februari 2016.
Tyvärr verkar det dock ha gått troll i möjligheterna att genomföra sådana förändringar i norra Sverige. Civilminister Ardalan Shekarabis planerade regionreform möter hårt motstånd och riskerar att kvävas i sin linda. Det samlas namn och skrivs arga debattartiklar om något som kallas för "Stornorrland".
Jag kan dock försäkra att det inte tillgången till 274 landstingspolitiker och fyra landstingshus som är räddningen för vården i norra Sverige. Tvärtom skulle en ordentlig bantning av den regionala överbyggnaden kunna lösgöra några miljoner kronor som istället kan göra nytta på sjukhus och hälsocentraler.