Lag om kvotering rycker närmare
KVOTERING. Bolagen inom Svenskt näringsliv är duktiga på att hitta dugliga män till sina styrelser. Förmågan att spåra upp lämpliga kvinnor är däremot starkt underutvecklad. För att hjälpa till filar regeringen som bäst på en lag om kvotering. I Norge är det färdigfilat Lagen ligger klar och den är vass.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Dåvarande jämställdhetsministern Margareta Winberg försökte för för tre år sedan skrämmas med lagstiftning om inte minst 25 procent av börsbolagens styrelseledamöter var kvinnor senast 2004.
Till det modesta kravet är det fortfarande långt och nu börjar det brännas. Winbergs efterföljare, Mona Sahlin och Jens Orback, har fört kravet om lagstiftning vidare och justitieminister Thomas Bodström har tillsatt en utredning som senast den 1 juni nästa år ska presentera ett förslag till lag om kvotering till styrelserna i de största svenska företagen.
Bland direktiven finns krav på att minst 40 procent av ledamöterna ska vara kvinnor, men det går bra med 60 procent också. Huvudsaken att den stora obalansen försvinner. Börsbolagen har en sista chans att i samband med vårens bolagsstämmor rehabilitera sig genom att putta bort ett antal män och ersätta dem med kvinnor.
Av artiklar i tidningen Veckans Affärer framgår att en avgörande orsak till obalansen i styrelserummen finns att söka i näringslivets nätverk. Där är männen givetvis i en överväldigande majoritet. Manliga ryggkliarklubbar där man utser varandra till varandras styrelser och binder upp varandra, med ibland förödande konsekvenser. Se exemplet Skandia.
I de största börsföretagens valberedningar ingår endast 15 procent kvinnor. Det är genomsnittet och många av personerna bakom dessa 15 procent återfinns i flera (rekordet är 12) valberedningar. Så många som 30 stora börsbolag har ingen kvinnlig valberedare alls. Totalt handlar det om 19 kvinnor som i sina nätverk ska hitta kvinnor till alla stora börsbolagsstyrelser.
Troligt är att Svenskt näringsliv hoppas på en borgerlig valseger och att hotet om lagstiftning därmed undanröjs. Bättre vore nog att ta det säkra för det osäkra och bjuda in kvinnorna. Marti Barletta, vd för det amerikanska företaget Trendsight Group, besökte för fyra år sedan Sverige för att övertyga storbolagen om nyttan av kvinnor i ledningen. Hon kunde visa statistik på att fler kvinnor i ledningen var direkt lönande för företagen. Och pengar är ju alltid intressant. Se vårens gigantiska vinstutdelningar. Prognosen ligger på 170 miljarder kronor.
Vid årsskiftet inför Norge en kvoteringslag och den är ord och inga visor. Fördelningen män-kvinnor i styrelserna ska vara minst 40-60 procent. Fixa det eller lägg ner verksamheten! Lagen ska genomföras. Den har diskuterats i tre och ett halvt år och ska inte ut på någon ny ökenvandring, förkunnar Norges nya jämställdhetsminister Karita Bekkemellem.
Och Sverige ska väl inte vara sämre än Norge. I det här också.