Kvinnor kapar köerna i vården
VÅRDEN. Vid sjukhusen i Norrbotten pågår trollerinummer där årslånga köer försvinner samtidigt som fler patienter får komma till doktorn. Förändrade rutiner ligger bakom kökapningen och det tycks vara kvinnorna som står för nytänkandet.
Med samma resurser, men nytt sätt att arbeta har flera kliniker kapat bort årslånga vårdköer och det är kvinnor som hållit i förändringsarbetet.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Cederqvist, då generaldirektör på finansdepartementet. Utredningen gjordes på uppdrag av regeringen, men det var en fristående arbetsgrupp som stod för både studier och analyser.
Hälso- och sjukvårdens nettokostnad var då 150 miljarder kronor. Av dem skulle minst 30 miljarder kunna frigöras genom effektivisering, inte för att sparas utan för att användas i vården. Det framhölls också att mer pengar behövdes för att vården ska kunna hänga med i utvecklingen av teknik och behandlingsmetoder.
Jane Cederqvist var inte imponerad av garantin om vård inom tre månader. Hon ville ha bort väntetider och köer. Om inte hotas den offentligt finansierade sjukvårdens framtid av att patienter väljer andra alternativ.
Sedan dess har Sverige fått en borgerlig regering som är beredd att i princip tillåta obegränsat antal privata vinstdrivande, men med skattemedel finansierade, vårdcentraler och kliniker. Således är det snarare den offentligt drivna, än den offentligt finansierade sjukvården som hotas. Inte bara kliniker, utan också sjukhus. S:t Görans sjukhus har gått från att vara landstingsägt till att bli ett skattefinansierat privatägt
aktiebolag, vars moderbolag har säte i skatteparadiset Luxemburg.
Är då inte Jane Cederqvists vision om en sjukvård utan köer och väntetider en praktisk och ekonomisk utopi? Tydligen inte. Det kanske inte går att genomföra rakt av, men att det är möjligt finns det flera exempel på, bland annat i Norrbotten.
Genom att omfördela arbetet mellan läkare och sjuksköterskor, införa nya strikta rutiner och riktlinjer har de årslånga köerna för patienter med grön starr arbetats bort vid ögonkliniken i Piteå. Och detta utan att nya pengar tillförts eller att någon annan patientgrupp fått stå tillbaka.
Vid Sunderby sjukhus har
kirurgkliniken arbetat bort den sju månader långa väntetiden till återbesök för bröstcanceropererade. Läkarna var överbokade och sjuksköterskorna fick ägna stor tid åt att försöka lugna oroliga patienter som väntade på återbesök. Med samma resurser, men nytt och säkrare arbetssätt och bättre planering är kön till återbesök borta.
Även ögonkliniken i Sunderbyn har framgångsrikt kapat bort köerna och samtidigt höjt kvaliteten i vården, främst för diabetessjuka. Hudmottagningen vid samma sjukhus har målmedvetet arbetat bort en kötid på femton månader till maximalt tre månader. Ett resultat av projektet "Bra mottagning", som Landstingstidningen skriver om i senaste numret.
Länets öron-, näsa- halspatienter sattes tidigare på väntetider upp till ett år. Efter systematiskt utredande om orsaken till köerna och förnyat sätt att arbeta, bland annat gemensamma rutiner för länets tre mottagningar, är de långa köerna till både mottagning och operation borta.
Öron-näsa-hals, som hade en stor anhopning av köande patienter att ta sig an, fick extra anslag för att klara uppgiften. I övrigt har köerna kapats eller kraftigt kortats med samma resurser, men med nytt sätt att arbeta och planera.
Intressant att notera är att i samtliga fall är det kvinnor som startat och genomfört förändringsarbetet. Fler kvinnliga läkare och fler kvinnor på ledande befattningar har, av allt att döma, varit hälsosamt för sjukvården i allmänhet och de sjuka i synnerhet.