Kvinnor bra för affärerna

KOMPETENS. Catarina af Sandebergs lagförslag för att kvotera in fler kvinnor i bolagsstyrelserna hamnade i papperskorgen när Sverige bytte regering. Kompetens, inte kön, ska avgöra, kungjorde Fredrik Reinfeldt, nytillträdd statsminister. Helt rätt och just därför behövs en kvoteringslag.

Piteå2007-08-27 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
E Kvinnor stängs ute från de stora börsbolagens styrelser. Valberedningarna som består av män, föreslår män med förklaringen att det inte finns valbara kvinnor, eftersom styrelseledamöterna rekryteras från kåren av direktörer och höga chefer och där återfinns knappt några kvinnor alls.

Orsaken till det sägs vara att kvinnorna inte kan ta på sig de krävande toppjobben, eftersom de också har huvudansvaret på hemmaplan. Sköta hushållsarbetet, barnen och mannen. Näringsminister Maud Olofsson tror sig ha löst problemet, med att staten går in och köper ut mannens ansvarsdel, genom att betala halva lönen till hemhjälpen.

En plan som säkert skapar en hel del jobb, men näppeligen för fler kvinnor till höga befattningar i näringslivet. Däremot kommer de som redan har råd att betala att få en fantastisk skattesubvention. Ensamma mamman blir utan.



Jämn fördelning av kvinnor och män på
ledande poster i samhället är en av sex huvudpunkter i EU:s plan för att uppnå jämställdhet mellan könen. Att nå det målet utan att kvinnor kvoteras fram, i lika hög grad som männen, förefaller omöjligt. För det är inte kompetensen som avgör. Det är kön. Manligt kön. Och det är inte bra. För affärerna.

Bolag med minst en kvinna i ledningen har betydligt större chans att överleva än bolag som enbart styrs av män. Det visar en omfattande undersökning som gjorts av upplysningsföretaget UC. Skillnaden är så markant att kvinnor i ledningen vägs in som en positiv faktor när UC bedömer kreditvärdigheten hos företag som vill låna pengar.

"Den bättre överlevnadsförmågan kan ha två förklaringar som jag ser det. Den första är att kvinnor inte är lika benägna att ta lika stora risker. Den andra är att kvinnor är duktiga företagare", säger Roland Sigbladh, ansvarig för UC:s företagsinformation till Dagens Industri.



Att inte släppa fram kvinnorna i företagsledningar och bolagsstyrelser är slöseri med mänskligt kapital. När kvinnor ges chansen och backas upp, gör de bra ifrån sig. Carl-Henrik Svanberg är Ericsson personifierad. Gunilla Nordström har vi inte hört mycket om. Ändå är hon Sony Ericssons chef i det betydelsefulla Kina och den som på rekordtid vände miljardförluster till 4,8 miljarder i vinst. Hur många fler "Gunilla Nordström" finns det som aldrig släpps fram i direktörs- och styrelserummen?

Goda exempel finns på närmare håll. I förra veckan skrev Piteå-Tidningen på nyhetsplats om att "Utmärkelserna regnar över Öjebyföretaget Svalson och bolagets verkställande direktör Maud Spencer". Företaget tillverkar skjutluckor, höj- och sänkbara glasväggar och andra unika konstruktioner för den inhemska marknaden, men också för export till ett tiotal länder i Europa plus Japan och Australien.



Under Maud Spencers ledning har exporten
tagit fart och fram till våren 2005 ökat med 130 procent. Det har gett henne utmärkelsen Årets Ledare 2006 i Norrbotten och nu senast Norrlandsförbundets hedersbelöning Norrlandsbjörnen för Norrbotten 2007. Hon konkurrerade med 50-talet andra kandidater.

Det är inte brist på kompetenta kvinnor. Det är brist på stöd och uppbackning. Därför betyder utmärkelser så mycket, eftersom de ger medial uppmärksamhet. Med tanke på att kvinnliga företagare är så få i förhållande till männen är det extra intressant att tre av fem Norrlandsbjörnar gick till kvinnor.





Bild: Maud Spencer

Läs mer om