Kvinnor bakom kapade vårdköer
KÖKAPNING. Berättigad kritik riktas mot långa köer inom vården. Mycket går också att åstadkomma, ibland rena mirakel, enbart genom ändrade rutiner och nytänkande. Något som kliniker vid både sjukhusen i Piteå och Sunderbyn visat och uppmärksammats för på riksplanet.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Grön starr är en kronisk ögonsjukdom som gör att synen gradvis försämras och kan leda till blindhet. Tidig upptäckt och regelbunden behandling har avgörande betydelse. Att låta den patientgruppen ställas på undantag låter inte särskilt klokt. Det tyckte inte heller då nyanställda läkaren Anna-Karin Stridsman och, om än motvilligt eftersom arbetsbördan var stor, deltog hon i seminarium kring "Genombrottsmodellen".
Metoden introducerades 1996 av Landstingsförbundet. Den har utvecklats vid The Institute for Health Care Improvement (IHI) i Boston, USA och går ut på att deltagande personalteam och organisationer får ett stort ansvar att göra saker själva för att kapa köerna och höja patientsäkerheten.
Anna-Karin Stridsmans engagemang gav enastående resultat. Genom att omfördela arbetet mellan läkare och sjuksköterskor, införa nya strikta rutiner och riktlinjer har de årslånga köerna för patienter med grön starr arbetats bort. Och detta utan att nya pengar tillförts eller att någon annan patientgrupp fått stå tillbaka.
Det är bara vinster. Tryggare patienter, mer vård för pengarna och personal som fått utvecklas i sin yrkesroll. Pite-modellen har resulterat i ett gemensamt vårdprogram för länets grön starr-patienter och ett stipendium på 100 000 kronor till Anna-Karin Stridsman.
Vid Sunderby sjukhus har "Genombrottsmodellen" lett till två prestigefyllda pris. Förra året fick kirurgkliniken ett nationellt pris, förutom äran 25 000 kronor, av Sveriges kommuner och landsting för att man lyckats arbeta bort den sju månader långa väntetiden till återbesök för bröstcanceropererade. Initiativet kom från Pia Näsvall, bröstkirurg och överläkare vid kirurgkliniken, och det var också hon som ledde arbetet med att få bort kön.
Läkarna var överbokade och sjuksköterskorna fick ägna stor tid åt att försöka lugna oroliga patienter som väntade på återbesök. Med samma resurser, men nytt och säkrare arbetssätt och bättre planering är kön till återbesök borta.
I förra veckan fick Sunderby sjukhus ännu ett hedrande pris. Tidskriften Dagens Medicin arrangerar rikstävlingen "Guldskalpellen". Priset går till årets förnyare i svensk sjukvård. Av 59 nominerade bidrag återstod till sist fem, som
alla ansågs värdiga vinnare. Ögonkliniken i Sunderbyn var en av dem. Guldskalpellen gick till magtarmmottagningen på Höglandssjukhuset i Eksjö. De andra fyra fick hedersomnämnande och specialdiplom.
Ögonkliniken i Sunderbyn prisas för sitt långsiktiga arbete med att kapa bort köerna och höja kvaliteten i vården, främst för diabetessjuka. "Man måste lära sig se helheten", säger överläkare Ragnhild Lorefors som tillsammans med
Inger Westborg, överläkare och verksamhetschef, lett förnyelsearbetet.
Med samma resurser, men med nytt sätt att arbeta och planera har samtliga tre prisade kliniker lyckats kapa köerna och öppna vården för fler patienter.
Det är fantastiskt. Eller är det bara ett helt normalt kvinnligt sätt att tänka, känna empati och agera? Alla här inblandade är nämligen kvinnor. Det är knappast en slump.