Kvalitet ska avgöra - inte priset

PRIVATISERING. Piteå kommun har satt upp ett högt staket mot privatisering inom äldreomsorgen. Ett bra beslut. Vården och omsorgen om gamla och handikappade lämpar sig inte för konkurrens. Åtminstone inte om konkurrensen gäller priset. Och det gör det.

Piteå2006-10-03 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Argumenten för privatisering bygger på att det ger fler aktörer på marknaden. Det ökar kundens valfrihet och när kunden kan välja uppstår konkurrens och priset på varor och tjänster sjunker. Därför är privatisering av offentlig verksamhet bra. Mångfald mot enfald. Det hör man ju direkt, vilket som är bättre.

Den senaste tiden har det privata vårdbolaget Attendo Care valsat runt i media i mindre smickrande sammanhang. Aftonbladet skriver bland annat om en 80-årig man som låg med brutet lårben och tryckte på trygghetslarmet. Ingen kom och såg till honom. Dagen därpå hittades han död. En cancersjuk och strokedrabbad 83-årig man låg nedkletad med avföring i sin säng så länge att den torkat fast. När han äntligen fick hjälp hade han så ont att han måste drogas med morfin för att kunna tvättas. Ett dygn senare avled han. En 82-årig kvinna låg död på sitt rum på äldreboende i två veckor. En 90-årig diabetessjuk kvinna på äldreboende fick inte hjälp med att äta och hittades i insulinkoma.



Det finns fler berättelser, både från anhöriga och personal. De här människorna var gamla och sjuka, bristerna i vården och omsorgen kan ha påskyndat döden, men, vilket är det värsta, framför allt gjort den sista tiden i livet onödigt plågsam. Antagligen finns det förklaringar till varför de här situationerna har uppstått, men det går inte att försvara. I alla fall inte med att personalstyrkan är för liten eller inte har rätt utbildning och tillräckligt kunnande.

Konkurrens är inte alltid bra. Inte om det gäller att ge vård och omsorg till lägsta pris. Det blir som att lägga ut de gamla på anbud till lägstbjudande, även om dagens äldreomsorg är skyhögt bättre än den i Fattigsverige. Men enda orsaken till att kommunerna köper de här tjänsterna på den privata marknaden är i stort sett att spara pengar. Kommunerna kan alltså inte gå fria från kritik, när det visar sig att de privata bolag de köpt tjänsterna av inte håller måttet.



Allt privat är självklart inte dåligt och allt offentligt är inte bra. Men så fort det handlar om anbudsförfarande där lägsta pris vinner, uppstår risken att kvaliteten får ge vika för kvantiteten. Allt anbudsförfarande behöver emellertid inte handla om priset. När Piteå kommun gör upphandling till Träffpunkten, en aktivitet för äldre som bor hemma med hemtjänst, frågas inte efter priset på varan, utan vilken vara man får för priset, för en viss summa pengar. Den som erbjuder högst kvalitet får jobbet. Och det är en rasande skillnad.



Ett annat argument för privatisering är att egenföretagare jobbar åt sig själva och därför gör ett bättre jobb. Den som känner sig delaktig, som själv får vara med om att bestämma innehållet i jobbet och hur det ska utföras, gör säkert också ett bättre jobb. Men det behöver inte nödvändigtvis vara i ett eget företag. Gällivare kommun testar intraprenad. Ett alternativ till entreprenad. Privat men ändå inte.

Istället för att lägga ut det kritiserade kommunala äldreboendet Gunillahem i Malmberget på entreprenad, har personalen fått ta över budget och verksamhet, men det yttersta ansvaret ligger fortfarande på kommunen. Intraprenaden blev ett lyft för både personalen och de boende, visar en undersökning gjord av Luleå universitet. Kritiken från anhöriga och personalens skyddsombud har tystnat. Personalen har fått stipendium för sin ideologi och för verksamhetens innehåll och skötsel. Inte för sänkta kostnader.

Någonting att testa för fler kommuner och inom fler verksamheter. Skolan till exempel.

Läs mer om