Beslutet innebär också att minoritetsregeringen kan få en betydligt lugnare politisk höst. En riksdagsvotering om ännu fler skattesänkningar skulle kunna leda till ett nederlag för de borgerliga. Och en regering tål inte hur många smällar som helst. Ministären Reinfeldts auktoritet är redan skadad.
Oppositionsledaren Håkan Juholt (S) har under sommaren ofta påmint om att Fredrik Reinfeldt leder en minoritetsregering. Och en del av budskapen har uppenbarligen gått in. Statsministern är inte längre lika kaxig. Han vet att en regering som saknar stöd av en majoritet i riksdagen lever farligt.
Men vid presskonferensen var det självklart de ekonomiska orsakerna som betonades. Balansen i budgeten skulle hotas om man öste ut fler miljarder på skattesänkningar. Men självfallet har också det osäkra politiska läget underlättat beslutet för regeringen.
Pensionärerna blir nu utan skattesänkningar. I helgen ska Fredrik Reinfeldt hålla sitt traditionella sommartal. Det ska bli mycket intressant att se hur han agerar då det gäller restaurangmomsen. Miljöpartiet vill ju halvera denna moms och det finns en majoritet i riksdagen för förslaget. Men visst är det kontroversiellt om man säger ja till billigare chateaubriand på krogen men nej till skattelättnader för de som har det sämst ställt.
Oron i världsekonomin har fått den tyska förbundskanslern Angela Merkel och den franske presidenten Nicolas Sarkozy att föreslå en skatt på finansiella transaktioner. Ett mer detaljerat förslag kommer inom några veckor. Som väntat har marknaden reagerat negativt och varnat för kapitalflykt till regioner där ingen skatt tas ut. Marknaden agerar givetvis egoistiskt och vill värna så höga vinster som möjligt. Förslaget från de båda högerpolitikerna påminner om Attac-rörelsens så kallade Tobinskatt i syfte att minska de kortsiktiga spekulationerna i ekonomin. Onekligen är det intressant att det en gång så kontroversiella och förkastade förslaget nu snappats upp av ledande europeiska politiker. Men det förefaller inte som om de nya vindarna nått Rosenbad i Stockholm.
Den franske presidenten har också talat sig varm för lagstiftning om balanserade budgetar i EMU-zonen. Förslaget visar på en utveckling där unionen får mer makt på de enskilda medlemsländernas bekostnad. Och det var väl en av anledningarna till att en kraftig majoritet i Sverige sa nej till valutaunionen.