Kommuner i alliansens rävsax

Kris. Den ekonomiska krisen slår hårt mot kommunerna. Enligt SKL (Sveriges kommuner och landsting) kommer nästan alla kommuner och landsting tvingas dra ned på sin verksamhet 2009. Allt medan regeringen avvaktar. Situationen är mycket allvarlig.

Regeringens icke-politik vad gäller kommunernas ekonomi i kristid drabbar hårt. Istället för agera sitter man still och hoppas på att vinden vänder, men det lär dröja. Allt medan kommunerna får det allt svårare att klara välfärden.

Regeringens icke-politik vad gäller kommunernas ekonomi i kristid drabbar hårt. Istället för agera sitter man still och hoppas på att vinden vänder, men det lär dröja. Allt medan kommunerna får det allt svårare att klara välfärden.

Foto: nils widman

Piteå2009-02-21 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sedan SKL:s skatteprognos i december förra året har en dramatisk förändring skett. Kommuners och landstings skatteintäkter kommer att under innevarande år minska med ytterligare 5 miljarder kronor än den dystra prognos som gjordes då. För 2010, valåret, handlar det om 10 miljarder sämre skatteutfall än prognos. Allt medan regeringen sitter med armarna i kors.
Nu kräver allt fler kommuner och landsting en signal från regeringen om höjda statsbidrag eller någon annan form av ekonomiskt stöd. Det är kanske läge att tillfälligt förändra lagen om balanskrav, där debet och kredit ska gå ihop.

I dag är det få kommuner och landsting som klara detta. Om inget händer kan konsekvenserna bli omfattande för både kommuner och landsting.
Redan ökar varslen om uppsägningar i allt snabbare takt. Grunden i vår välfärd riskerar att urholkas. Det handlar om skola , vård och omsorg som får det svårare att klara sina uppgifter när personaltablåerna blir allt mer slimmade.
Högeralliansen tycks inte bry sig om kommuners och landstings ekonomiska problem. Inget har avhörts för att stärka kommunernas möjlighet att klara den grundläggande välfärden. Något som kommuner och landsting är starka garanter för. Vi vet redan att minst
15 000 jobb är på väg bort från kommuner och landsting i år, och fler kan det bli. Regeringen kan inte fortsätta att blunda.

Varje krona satsad på kommunerna får i förlängningen effektiv träff på den svenska ekonomin till skillnad från skattesänkningar. Pengar till kommunerna leder inte till stora importökningar eller till passivt sparande utan räddar direkt jobben och servicen inom välfärden som i sin förlängning skapar inhemsk efterfrågan.
Till och med det alliansledda SKL inser numer lägets allvar och kräver därför omfattande statliga kommunsatsningar. När ska regeringen vakna?

De äldre blir allt fler medan människor i produktiv ålder minskar och därmed skattebaserna.
Många av landets kommuner har under flera år klarat tunga sparbeting utan att ha lyckats säkra förutsättningarna för en långsiktig trygg ekonomisk utveckling. Marginalerna är ibland ytterst små från en hygglig ekonomi till obalans. Detta är oroande i kristider. Vi vet att en äldreboom med skarpt ökande vårdkostnader är i snabbt antågande.
Det tudelade Sverige är en bister verklighet i de många kommuner som drabbats av befolkningsminskning. När skattebasen minskar blir förutsättningarna att upprätthålla en bra samhällsservice sämre.
Snabbt ökar därmed skillnaderna mellan in-och utflyttningskommunernas förutsättningar att ge sina invånare ett bra liv. Skolor läggs ner, bussen slutar gå och tågen stannar inte längre.

Ska Sverige i en framtid kunna få en varaktigt hög tillväxt gäller det att hela vårt land är attraktivt för människor att arbeta, bo och studera i, men högeralliansen har ingen tydlig politik på detta område.
Det handlar mer om en låt-gå-politik, där den som har de bästa resurserna också får de bästa förutsättningarna medan andra hamnar allt mer på efterkälken. Inte minst i glesbygd. Reinfeldt håller hårt om de kommuner som redan är starka, men lägger inget i vågskålen för de kommuner som har problem. Vi har fått ett delat Sverige med moderat profil. Och det på kort tid.



Bildtext: