Klockan 06.00 på Stockholms C
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Av förre tågmästaren och vänsterpartiledaren Lars Ohly syns inte ett spår.
Nu ska den fasta förbindelsen mellan socialdemokraterna och miljöpartiet manifesteras. Resan till Göteborg är det första tecknet på att det tidigare särboförhållande med bland annat 15 gemensamma budgetar, vuxit ett samboförhållande. Därför arrangeras en pressträff med vidhängande fototillfälle i vagn 2 prick klockan 7.30.
I Göteborg träffar trion representanter för staden med kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson i spetsen, men de tittar också på miljöarbetet i kommunen. Socialdemokrater och miljöpartister leder kommunpolitiken i
Götet. Även Volvo och Volvofacket fick ett besök innan
resan gick åter mot Stockholm.
Samtidigt befinner sig en säkert vid det här laget ganska nöjd Lars Ohly i Linköping och pratar utrikespolitik på universitetet. Nöjd därför att det möte han hade med Mona Sahlin i måndags betecknas som konstruktivt och framåtsyftande. Det tidigare stängda dörren har öppnas på glänt, även av miljöpartiet.
Nästa steg för att kunna bilda en vänsterallians bestående av tre partier blir att de ekonomiskt politiska talespersonerna för respektive parti ska träffas för att reda ut begreppen kring vänsterpartiets syn på den ekonomiska politiken, som överskottsmål, budgettak och en självständig Riksbank. Ohly är optimistisk. Det lutar åt trepartisamverkan, tror han.
Med hänvisning till något bättre opinionssiffror och Mona Sahlins fumlande med sitt alliansarbete har kammen växt hos regeringen. Kanske har den efterlängtade vändpunkten äntligen kommit. Mona Sahlin har inte visat sig vuxen sin uppgift och har förlorat i prestige som partiledare. Ja, det är förhoppningen.
Hoppet ställs till att oklarheten kring ett tydligt vänsteralternativ inför den kommande valrörelsen fortsätter, men mot detta står alla de mörka ekonomiska moln som tornat upp sig under hösten med den globala finanskrisen, lågkonjunktur och så alla dessa varsel om uppsägningar.
Den borgerliga arbetslinjen håller på att förvandlas till en linje där utanförskapet växer.
Om Mona Sahlin fått några stenskott på vägen mot en valallians har regeringen fortsatt en saftig uppförsbacke att klara. Underläget är fortsatt stort och människor glömmer inte vad som skett med a-kassa och sjukförsäkring.
För Mona Sahlin gäller det att släppa prestigen och lyssna på rörelsen. Sedan 1921 har socialdemokraterna nått egen majoritet blott vid två tillfällen: 1940 under brinnande krig och 1968, då Tage Erlander gjorde sitt sista val.
Mot den bakgrunden behövs en stark valallians för att putta bort Fredrik Reinfeldts högerregering.