Det var klackarna i taket på kommunledningskontoret i Piteå när SCB (Statistiska Centralbyrån) redovisade de senaste befolkningssiffrorna. Piteå stod för den största befolkningsökningen av kommunerna i Norrbotten under första halvåret. Kommunens befolkning ökade med 107 invånare under årets första sex månader. Det betyder att det nu finns sammanlagt 41 655 invånare i Piteå, enligt SCB.
Uppgången är ingen tillfällighet. Piteå har haft en starkare tillväxt än residensstaden Luleå sedan början av 1970-talet. Befolkning, sysselsättning och köpkraft har vuxit stadigt.
Sedan år 1974 har befolkningen i Piteå ökat med 19,3 procent (samma siffra för Luleå – som prisades som Sveriges bästa tillväxtkommun 2015 – är 18,1 procent). Uppenbarligen vill en växande skara människor bo och verka i Piteå.
När tidningen Fokus gjorde en "boende för pengar"-lista placerade sig Piteå också högst på listan. Huspriser har ställts i relation till livskvaliteten i landets kommuner – och enligt mätningen (som Fokus som gjorde i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping) är Piteå alltså den kommun som ger mest kvalitet för pengarna. Mycket kul är dessutom att flera andra Norrbottenskommuner fick höga placeringar.
Enligt den globala resesajten Skyscanner så är Piteå även en stad som många gärna reser till. Skyscanner rankar Piteå som den sjätte bästa sommarstaden i Sverige. Sajten pekar bland annat på Pite Havsbad, PDOL, Festspelen och evenemangsutbudet.
Vidare är det noterbart att skolan, som var föremål het debatt i senaste valrörelsen, håller mycket hög kvalitet i Piteå. Lärarförbundet listade Piteå som landets näst bästa skolkommun 2015. I undersökningen mättes bland annat lärartäthet, antal pedagogiskt utbildade lärare, lärarlöner och resurser till undervisningen.
Resultaten är ett gott betyg åt S-styret i Piteå. Fakta är att Piteå växer och frodas. Arbetsmarknaden och näringslivet utvecklas. Enligt polisens mätningar upplever de flesta att Piteå är en trygg plats. Positivt är även att kommunledningen investerar och bygger för framtiden. Ett pressmeddelande berättar om en rad investeringar under perioden 2017–2019.
Kommunen fortsätter att satsa på upprustning av skollokaler och ger därför barn- och utbildningsnämnden 41,2 miljoner kronor per år under treårsperioden.
I budgeten har man också säkrat pengar till den övertryckshall som ska byggas på Noliaområdet för att ge möjlighet till att spela fotboll året om.
Till detta ska läggas att kommunen fortsätter att göra satsningar på infrastrukturen och bostäder i form av ny infart till Acusticumområdet, Fåröbron, gång- och cykelvägar samt ett nytt bostadsområde för småhus.
En ny bokbuss finns även med i investeringsplanen, liksom upprustning av lekparker och parker. Dessutom finns anslag till nya tennisbanor.
Det är ambitiösa satsningar som kommer att göra en redan bra kommun ännu bättre. Kommunalråden Helena Stenberg och Peter Roslund – liksom enskilda nämnder – gör ett bra jobb. Piteå är i grund och botten en välskött kommun.