Kenneth Jonsgården: Supermakten USA och tortyren

Piteå2008-03-11 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sedan den 11 september 2001 befinner sig USA i krig mot terrorismen. Mänskliga rättigheter åsidosätts. Tortyr har blivit en del av supermaktens metoder för att komma åt terrorismen.

Underrättelsetjänsten CIA har utraderat videoband som innehållit brutala förhör med misstänkta terrorister. Misstankarna om att USA använder tortyr som en del i förhören av terroristmisstänkta är inte nya. Det finns en uppsjö av vittnesmål från dem som drabbats.



Nonchalansen och övertrampen mot internationella konventioner har blivit vardagsmat i världens främsta demokrati. Väl är att det finns en växande opinion som kräver insyn och sanningen på bordet. Den vattentortyr som blivit ett hårdhänt sätt att tvinga människor att tala strider mot alla internationella konventioner.

Tortyr är ett brott mot mänskligheten, men tydligen kan en stormakt sätta sig över internationell rätt. Demokratiska nationer håller tyst. Utrikesminister Carl Bild skyggar.

Skrämmande att det är USA, och dess nuvarande ledning, som ensamt bestämmer vem som är skyldig när jakten på terroristerna fortsätter. Rättssäkerheten och den enskilde människans rättigheter åsidosätts. Någon appell mot detta förfarande tycks inte finnas. Rättslösheten är i det närmaste total. Möjligheten att överklaga utesluten, eftersom många misstänkta hålls i hemliga förvar.



Det rättsliga och mänskliga självsvåld som ligger till grund för Bush-regimens handlande har redan fått konsekvenser. Världens enda supermakt har sänt signaler om att mänskliga rättigheter och rättssäkerhet kan anpassas efter den starkes vilja. Ett förhållande som med tillfredsställelse anammats av stater, där dessa rättigheter sedan länge åsidosätts. Tortyr tillhör i dag vardagen i alltför många länder. Om USA kan, kan också vi.



Kritiken mot USA är oftast lam. De länder som är beroende av USA:s välvilja, bugar och bockar och accepterar. Vi har även i Sverige och av svenska politiker upplevt ett flagrant exempel på denna undfallenhet. Detta i samband med utlämnandet av två terroristmisstänkta egyptier för några år sedan. En utvisning som skedde med CIA:s hjälp och med den svenska dåvarande socialdemokratiska regeringens tysta samtycke.

Terrorism måste självfallet bekämpas, om det finns ingen tveksamhet, men grundläggande mänskliga rättigheter får och kan aldrig förhandlas bort.

Rättssamhället som vi känner det sätts ur spel om människor kan spärras in utan möjlighet att hävda sina rättigheter inför en domstol.



Det mest allvarliga är att mänskliga rättigheter kan anpassas till den som har tolkningsföreträde. I detta fall till supermakten USA. Medan demokratiska nationer, som i alla andra fall bekämpar tortyr som metod att tvinga människor till erkännanden, nu fegt stillatigande åser vad USA håller på med.

Kongressen i USA vill förbjuda all tortyr. Nu har George W Bush lagt sitt veto mot detta beslut. Det är hög tid för Carl Bild att reagera för kongressens ställningstagande och mot Bush-cynismen.