Kenneth Jonsgården: Förbannade lögner
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Medier, företag och organisationer använder gärna opinionsmätningar som sanningssägare, men ofta handlar det om lurendrejeri.
Det gäller att ställa de "rätta " frågorna för att också få de rätta svaren. Allt är genomskinligt bara man vet hur man tar emot det som serveras. Peeter-Jaan Kask ger klara besked. Lita inte på allt du läser när en opinion ska tolkas.
För hur många gånger sägs det inte från partihögkvarteren att opinionsmätningarna inte är så viktiga. Alltför mycket sneglande på opinionssiffrorna skapar lätt nervositet i partileden och kan mana till försiktighet i viljan att presentera den egna politiken.
Det gäller att ligga i mittfåran och att hålla upp sitt fuktiga finger för att känna av hur vinden blåser. Det gäller att så många som möjligt vara alla till lags.
Med alla dessa opinionsmätningar riskeras den politiska vardagen att infantiliseras, men människor är förstås inte dumma. De är inte valboskap som enkelt kan slussas in till valurnorna utan tänkande medborgare som röstar av egen vilja och med en bestämd uppfattning om var man ska lägga sin röst. Då betyder inte en och annan tiondels procent upp eller ner i den senaste opinionsmätningen så mycket, utan mer vilken politik som partierna står för.
Det långsiktiga riskerar att försvinna i kortsiktigt populistiska överväganden. Det gäller att visa upp sig, att ge de rätta svaren, att tolka opinionen på rätt sätt. När det sedan kommer till kritan är det ändå andra saker än opinionens utveckling under 2008 som avgör hur väljaren kommer att lägga sin röst i valet 2010.
Självfallet är dagens övervikt för den av socialdemokraterna ledda oppositionen massiv. Det klagas från borgerligt håll på att socialdemokraterna inte öppnat sig för sina politiska alternativ till den borgerliga systemskiftespolitiken. Sanningen är en helt annan.
Människor upplever i sin vardag att den borgerliga
regeringen inte stått upp för de många vallöften som man så frikostigt delade ut.
Många känner sig lurade.
I ett sådant läge är det inte fel att Mona Sahlin sitter lugnt i båten och avvaktar de rådslag som just nu pågår inom det stora socialdemokratiska partiet. I dag om det vore val nästan ensamt som det parti som ska föra vårt samhälle framåt. Och vad säger emot att det inte skulle kunna klara det?
Reinfeldt och hans regering har inga riktiga svar på medborgarnas frågor. Därför befinner de sig just nu i opinionsskugga, men läs med fördel Peeter-Jaan Kask analys av vad opinioner egentligen betyder och hur allt kan manipuleras, men sällan SCB:s stora valundersökning.
Inget ska tas för givet. Det är det tuffa politiska jobbet fram till valet 2010 som gäller. Mona har en utmaning, men med vind i ryggen.