Nu menar Maria Larsson att denna energiuppgörelse behöver breddas.
- Det försvagar investeringsviljan att inte veta hur energipolitiken ser ut framöver, menar hon.
Men Larssons chef, statsminister Fredrik Reinfeldt (M), är inte lika intresserad av en bred uppgörelse. Först ska Socialdemokraterna acceptera idén att gamla kärnkraftsaggregat ska ersättas av nya. Därefter kan man samlas kring det runda bordet och diskutera.
Beskedet är tydligt: Reinfeldt vill inte ha med Socialdemokraterna på en energiuppgörelse. Att villkora en förhandling på detta sätt - "ansluter er först till vår linje, sedan kan vi diskutera" - är som att slänga dörren rakt i ansiktet på någon.
Vad fruktar då Reinfeldt? Kanske att en bred uppgörelse i första hand ska gynna det största oppositionspartiet. Nu kan man fortsätta den tendentiösa propagandan att en kärnkraftsavveckling skapar fattigdom och förstör Sveriges chanser att hävda sig i den internationella konkurrensen.
Hur troligt är det då att Socialdemokraterna byter linje? Många har ju plockat fram gamla debattartiklar där Stefan Löfven, i egenskap av Metallordförande, pläderat för kärnkraft. Men nu är det ju inte så att valet av en ny partiledare gör alla kongressbeslut inaktuella. Socialdemokraternas linje är att kärnkraften ska avvecklas, vilket också ligger i linje med folkomröstningsresultatet från 1980.
Det finns ingen anledning för S att ompröva energipolitikens inriktning. Framtiden ligger inte i kärnkraft utan i förnyelsebara källor. Sol, vind och vatten. Att bygga fast sig i enorma kärnkraftsanläggningar är något som hör den gamla tiden till. Dessutom skulle en kärnkraftsvänlig S-linje blir som ett stimulanspaket för Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Ofta avfärdas alla kärnkraftskritiker som flummiga skogsmullar. Därför är det intressant att notera att den borgerliga regeringen i Tyskland, som leds av kristdemokraten Angela Merkel, sagt att kärnkraften ska vara borta år 2022.
Regeringen i Europas största industriland har insett faran med att lita till kärnenergin. Mot denna förutseende attityd kan man ställa den svenska regeringens låsning vid kärnkraften, senast dokumenterad i Reinfeldts villkor till oppositionen. Men det fanns ju också entreprenörer som storsatsade på fotogen och hånlog åt elektriciteten.