Kan man verkligen "kapa" vårt språk?

Piteå2010-07-24 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jag satt häromkvällen vid köksbordet hos min syster i Bodbyn. Jag bläddrade igenom dagens tidningar och helt plötsligt föll ögonen på en artikel om Kristdemokraterna. Jag var tvungen att läsa artikeln två gånger. Första gången trodde jag att jag läst fel eller missförstått artikeln. Men sån tur hade jag inte. Det var en artikel om att Kristdemokraterna låtit varumärkesskydda "Verklighetens folk" och "Ett mänskligare Sverige". Den första reaktionen var helt enkelt att det ändå inte kunde vara möjligt. Vårt vanliga svenska språk kan väl ändå inte vara ett varumärke. Och vad innebär det att dessa två kombinationer av ytterst vanliga svenska ord nu varumärkesskyddats? Innebär det att Kristdemokraterna kan anklaga mig för varumärkesintrång om jag i en ledare skulle råka använda mig av uttrycket verklighetens folk
eller skulle skriva att jag tycker att det behövs ett regeringsskifte för att åstadkomma ett mänskligare Sverige?

När jag sedan suttit och funderat ett tag så tyckte jag mest att Kristdemokraternas tilltag är löjeväckande. Vad tror de att de ska ha att vinna på att försöka "kapa" ord i vårt språk. Kommer andra partier att haka på och börja skydda andra uttryck? Vem hinner i så fall att hinna lägga beslag på "arbetslinjen", "rättvisa" eller "företagarvänlig". Kommer Moderaterna att varumärkesskydda "utförsäkrad" för att hindra Socialdemokraterna från att använda begreppet i angrepp på sjukförsäkringssystemet? Som ni förstår blir situationen lätt absurd. Jag undrar vilket hjärnsläpp byråkraterna på Patent- och registreringsverket fått när de godkände den kristdemokratiska ansökan om varumärkesskyddet. Det brukar ju vara så att det ska finnas en tydlig koppling till något konkret för att kunna varumärkesskydda till exempel namnet på en produkt. Man kan väl inte med bästa vilja i världen påstå att det är särskilt klart eller tydligt vad "verklighetens folk" är för något. Kan man därför påstå att det är varumärkesintrång att använda uttrycket på ett sätt som inte stämmer överens med den för tillfället rådande kristdemokratiska uppfattningen om vem/vilka/vad verklighetens folk handlar om?

Förresten kanske ni just har bevittnat ett varumärkesintrång. Kanske Kristdemokraterna anklagar mig för detta när jag nu använt detta begrepp utan deras medgivande. Kanske det blir med kristdemokraterna och deras politik som med Lord Voldemort i Harry Potter-böckerna. Ingen vågar uttala benämna sakerna vid dess rätta namn. Vi får börja prata om Kristdemokraterna som "Partiet vars namn vi inte vågar nämna" och dess politik som "Ni får gissa vad vi pratar om, men å andra sidan spelar det ingen roll för de vet nog inte vad det handlar om själva". Det blir nog inte lyckat för "Partiet vars namn vi inte vågar nämna". De riskerar då att bli ännu mer anonyma.
Jag hoppas verkligen att Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Folkpartiet, det vill säga partierna vars namn jag vågar nämna, inte börjar fjanta sig som det sjunde riksdagspartiet nu gör. Vi vill ha vårt språk kvar. Utan varumärkesskydd!
Läs mer om