Kan det vara nåt med politiken?
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I helgen presenterade Skop och Sifo sina majundersökningar. I Skops undersökning har oppositionens försprång åter ökat sedan marsmätningen och är nu drygt sex procent. I Sifos undersökning är glappet tvåsiffrigt - mer än 13 procent till de rödgrönas fördel.
Borgerligt sinnade opinionsbildare vrider sina händer över folkets brist på förstånd. Regeringens politik är ju så lyckosam. Se på arbetslöshetssiffrorna! Se på bankomatkvittot! Fatta!
Folkets bristande insikt förklaras med att regeringen inte når ut med sin politik. Statsminister Fredrik Reinfeldt är inte PR-sinnad och inte de andra heller. Förstår inte att de måste berätta om det fantastiska som händer eller snarare ska hända, mycket är på sikt.
Teorin om bristande marknadsföring stämmer dock inte. Den borgerliga alliansregeringen läcker som ett såll, visar en artikel i tidningen Riksdag & Departement. Riksdagens utredningstjänst, Rut, har på uppdrag av Riksdagsförvaltningen granskat hur regeringarna Carlsson 1996, Persson 2005, och Reinfeldt 2007, under ett år använder medierna för att marknadsföra sin politik och skillnaden är himmelsvid.
Medan regeringen Carlsson och Persson skrev två artiklar vardera inför budgeten, hann regeringen Reinfeldt prångla ut sju artiklar. Medan regeringen Reinfeldt gång på gång, eller sexton gånger, skriver pressmeddelanden och kallar till presskonferenser för att få ut sitt budskap, var noteringen noll för regeringarna Carlsson och Persson det granskade året.
När det gäller antalet nyhetsartiklar med avslöjanden eller medvetna läckor slår alliansen de övriga med hästlängder, upplyser Riksdag & Departement. Reinfeldt noteras för 52 medan Persson landar på 38 och Carlsson på 39. Det är artiklar i DN, SvD, Expressen och Aftonbladet som räknats.
Med fog kan således hävdas att folket är välinformerat. Det är av allt att döma riksdagsledamöterna som inte vet vad regeringens politik går ut på. Riksdagsrevisionen har skarpt kritiserat alliansregeringen för att den inte informerar riksdagen om vad den bygger sin politik på och vad den hoppas uppnå med sina åtgärder.
Anmärkningsvärt och allvarligt anser Riksrevisionen, och det är det ju sannerligen, eftersom det är riksdagsledamöterna som tar besluten. Tidigare budgetministern Ingemar Mundebo skrev för en tid sedan en debattartikel där han anklagade de förtroendevalda riksdagspolitikerna för att inte sätta sig in i ärendena och därmed överlämnat all makt till regeringen.
Med facit i hand var Ingvar Carlssons och framför allt Göran Perssons glesa utspel i media, kanske inte så lyckat. Det får väl försvaras med att de fortfarande levde i den tron att det politiska arbetet hör hemma i riksdagen och inte på DN Debatt.