Kampen går vidare 2017

KVINNORS RÄTT. Kristen Demokratisk Ungdom demonstrerade mot fri abort utanför riksdagshuset 29 maj 1974. Rätten till fri abort blev dock verklighet i Sverige 1 januari 1975.

KVINNORS RÄTT. Kristen Demokratisk Ungdom demonstrerade mot fri abort utanför riksdagshuset 29 maj 1974. Rätten till fri abort blev dock verklighet i Sverige 1 januari 1975.

Foto: Gunnar Lundmark/TT

Piteå2017-06-28 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har gått mer än fyra decennier sedan kvinnor i Sverige fick rätt att göra abort. Abortlagen blev verklighet 1975 och har länge framstått som en självklar del av svenska kvinnors rättigheter.

Men historiska landvinningar kan gå förlorade. Abortmotståndet gör sig hört i Sverige även 2017.

Numera står slaget emellertid inte i riksdagshuset – där finns ett massivt stöd för den nuvarande lagstiftningen. Istället utspelar sig striden i domstolar.

När abortmotståndarna inte kan nå resultat den politiska vägen använder de istället juridiken som verktyg.

I Dagens Nyheter 22 juni fanns ett stort reportage om den abortvägrande barnmorskan Ellinor Grimmark, som drabbats av bakslag i både tingsrätten och arbetsdomstolen men nu fortsätter att driva sin sak i Europadomstolen.

Den liberala debattören Hanne Kjöller har i flera artiklar i Dagens Nyheter och Expressen speglat och kommenterat fallet.

Kjöller konstaterar helt riktigt att Grimmark inte förvägrats arbete på grund av sin religion eller sina samvetsbetänkligheter.

”Hon har haft en tillsvidaretjänst som sjuksköterska vid Höglandssjukhuset före, under och efter barnmorskeutbildningen. Efter utbildningen ville Grimmark ha en annan befattning hos samma arbetsgivare, men på villkoret att hon själv skulle välja vilka delar av arbetet hon ska utföra. Det handlade i hennes fall inte bara om aborter utan även om att administrera vissa läkemedel och preventivmedel. Arbetsgivaren tackade nej”, skriver Kjöller.

I tingsrätten påpekade arbetsgivaren (Region Jönköping) att abortrelaterat arbete inte går att undvika på förlossningskliniken och att abortvård ingår i Socialstyrelsens kompetenskrav för legitimerade barnmorskor.

Vidare tillämpar arbetsgivaren en rotation av arbetsuppgifter för att skapa vettiga arbetsvillkor för alla anställda. I det ingår att utföra även mindre roliga arbetsuppgifter.

Tingsrätten och Arbetsdomstolen var också välgörande tydliga sina domar. Det handlar inte om diskriminering eller någon kränkning av samvetsfriheten.

Den som utbildat sig till barnmorska förväntas helt enkelt att göra allt som ingår i yrket i Sverige.

Något stöd från sitt fackförbund har Grimmark heller inte. Tvärtom har Vårdförbundet, som organiserar landets sjuksköterskor, välkomnat domarna.

”Jag är nöjd för alla kvinnor i Sverige, alla flickor, som får rätten att bestämma över sin egen kropp. Vårdpersonal och barnmorskor har att följa den lagstiftning som vi har i Sverige och det är patientens rätt. Befolkningens behov går före mina egna religiösa behov”, sa Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, till SVT 12 april.

Men Grimmark och hennes juridiska ombud Ruth Nordström ger inte upp. De förefaller att ha tid och resurser att driva fallet hur långt som helst.

Det förvånar dock inte. Ruth Nordström är nämligen inte vilken jurist som helst. Hennes agenda är tydlig och hon har uppbackning.

Nordström har kopplingar till både Livets ord och lobbyorganisationen Provita som ofta samverkat med högerkristna Alliance Defending Freedom i USA.

Någon snabb process är inte att vänta i Europadomstolen. Enligt DN kan det ta upp till två år innan Europadomstolen avgör målet.

Därför kommer Sverige att få leva med den här debatten och osäkerheten ytterligare några år, trots att det bevisligen finns ett mycket starkt stöd i riksdagen både för nuvarande abortlagstiftning och för att den här typen av ”samvetsfrihet” inte ska finnas i sjukvården i Sverige.

Läs mer om