Kampanjmakarna hade fel

MAX. Hamburgerkedjan Max tog inte skada av regeringsskiftet. Bolaget fortsätter sin nordiska expansion.

MAX. Hamburgerkedjan Max tog inte skada av regeringsskiftet. Bolaget fortsätter sin nordiska expansion.

Foto: Camilla Berglund

Piteå2016-02-16 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kommer ni ihåg valrörelsen 2014? Inte bara de politiska partierna kampanjade. Även näringslivsorganisationen Visita gav sig i in i debatten med en påkostad reklamkampanj. Visita talade om ”dubbelstöten” och beskrev de rödgröna partierna som ett hot mot ungdomsjobben i restaurangnäringen.

Nu har den rödgröna regeringspolitiken fått verka ett tag och nu kan vi börja se effekterna av den nya politiken.

Från och med augusti 2015 höjdes arbetsgivaravgifterna för ungdomar – det som skulle leda till ökad ungdomsarbetslöshet, enligt Visita. Men i själva verket har arbetslösheten bland ungdomar minskat kraftigt under det senaste året.

Arbetslösheten bland ungdomar har nu nått den lägsta nivån på åtta år. Totalt har antalet unga arbetslösa minskat med 24 000 personer på ett år. Särskilt glädjande är nedgången bland långtidsarbetslösa ungdomar. Antalet som saknat jobbat i minst sex månader har minskat med 7 000 personer och uppgår nu till 12 000 totalt.

Den svenska hotell- och restaurangbranschen verkar dessutom ha klarat de rödgröna ”pålagorna” väl. Under tredje kvartalet 2015 ökade antalet anställda i hotell- och restaurangnäringen med sammanlagt 12 662 personer – en ökning med 7,2 procent jämfört med 2014. Totalt var 155 819 människor sysselsatta i svenska hotell och restauranger. Allt enligt SCB:s förträffliga statistik.

Hamburgerkedjan Max, som var djupt bekymrad under valåret 2014, verkar inte heller ha tagit skada av regeringsskiftet. Tvärtom läser jag om hur Max storsatsar på nya restauranger i Solna, Hudiksvall, Landvetter, Lidingö och Köpenhamn. På sin hemsida skryter Max om hur bolaget fortsätter sin expansion i Norden, att det sysselsätter drygt 3 500 personer och har en omsättning på mer än två miljarder kronor.

Med andra ord: Propagandamakarna på Visita hade dåligt på fötterna när de målade ut den rödgröna politiken som Harmageddon. Verkligheten talar ett annat språk.

Faktum är att jobben, arbetsmarknaden och ekonomin utvecklas åt rätt håll under det rödgröna styret. Sysselsättningen går upp, arbetslösheten minskar och andelen lediga jobb har faktiskt aldrig varit fler än nu.

Det betyder inte att det saknas utmaningar för svensk arbetsmarknadspolitik. Det är inte alla som gynnas av den positiva utvecklingen.

Arbetslösheten minskar till exempel inte bland ungdomar som saknar gymnasieutbildning, har en funktionsnedsättning eller har utomeuropeisk bakgrund.

Därför krävs riktade – och extraordinära – insatser för dessa och andra grupper som har det extra tufft på arbetsmarknaden.

”För att dessa personer ska komma ut i arbete behövs fortsatta insatser inom ramen för arbetsmarknadspolitiken, som praktik eller subventionerade anställningar. Men många behöver också bygga på sin utbildning och dessa möjligheter finns inte hos Arbetsförmedlingen. Här har skolväsendet en viktig roll”, framhåller helt riktigt Mats Wadman, analysdirektör vid Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Annorlunda uttryckt: Stora generella skattesänkningar (som var receptet under de borgerliga regeringsåren 2006–2014) är inte lösningen på dagens problem.

I stället gäller det att anpassa insatserna efter de enskilda individernas behov och förutsättningar.

Läs mer om