Julavslutning i kyrkan mer lokalfråga än tro
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Låt oss först slå fast att skolan inte ska skriva någon på näsan om den ena eller andra religionen. Den får var och en bestämma själv.
Och om vi tycker att det är en viktig princip, att ingen ska tvinga på ett barn en viss religiös inriktning, så kommer inte skolavslutningar i kyrkan att vara det värsta.
Då är det värre att de kristna låter döpa in sina nyfödda barn i kyrkan, istället för att låta dem välja själva när de blivit vuxna. Och det finns dem som skär sina telningar i könsorganen därför att de tror att Gud så bestämt.
Det där med julavslutning i kyrkan är till att börja med en praktisk fråga. På många ställen finns det ingen bra samlingslokal för en stämningsfull julavslutning. En lokal som får plats med mycket folk och dessutom inbjuder till att sjunga julsånger. Idrottshallar och annat som kanske luktar tådoja istället för stearin tror jag inte på. Men självfallet måste också en synagoga eller moske duga för samma ändamål.
Sen har vi det faktiska argumentet.
Väldigt få av dem som sjunger Den Blomstertid eller gnolar med i Nu Tändas Tusen Juleljus tror på den kristna kyrkans Gud. Lika lite som vi som brukar plinka Sympathy for the Devil på gitarr är satanister.
Svenska folket har blivit hedningar just därför att vi tilllåtits ha en pragmatisk hållning gentemot kyrkan. Vi utnyttjar lokaliteterna och traditionerna på vårt narcissistiska sätt och ger högaktningsfullt tusan i prällen om denne dillar för mycket. Däremot pratar vi gärna med dem om livsfrågorna och ser att de har en roll som själavårdare i kriser. Mer därför att de övat sig i det empatiska än att vi tror att de har ett bredband till Gud.
Med rätt skolundervisning kommer många skolelever att förknippa Staffan Stalledräng inte med ett stackars helgon, utan med en missionerande buse som kränkte hälsingarnas religiösa rättigheter och därför fick ett (måhända) juridiskt oantastligt dödligt slag mot huvudet.
Faktum är att julen ursprungligen är hednisk. Den kristna kyrkan lyckades aldrig ta över denna gamla traditionella högtid. Vi blandar glatt gammalt skrock med kristendomen. Vi säger inte ens Kristushelgen (Christmas) utan Jul ("iul" eller "yul").
Slutligen finns det ett taktiskt argument bakom att inte röra runt för mycket i skolavslutningstraditionerna: Det finns ingenting som skulle gynna främlingsfientliga och xenofobiska krafter mer än att förbjuda skolbarnen att bygga julkrubbor och sjunga Den Blomstertid Nu Kommer. Med sådana signaler från etablissemanget kommer Sverigedemokraterna att ta ett skutt upp i opinionsmätningarna.