Jobben viktigast för LO
Arbete. LO har frågat 30 000 av sina medlemmart vilka de anser vara de viktigaste valfrågorna. Svaren överraskar inte. Det är framförallt jobben det handlar om.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Just nu håller socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen gemensam valupptakt i Örebro. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedins upptaktstal var också tydligt. Den borgerliga alliansens politik handlar om färre arbetsmarknadsåtgärder och försämrad a-kassa. En nyliberal arbetsmarknadspolitik som i sin förlängning leder till lägre löner och en sämre trygghet både i arbetslivet och i det civila samhället. Ord och inga visor.
Det är ingen överraskning att arbetslösheten är den stora frågan för flertalet av LO:s medlemmar. Många LO-medlemmar upplever arbetslösheten i sin närhet. Det vet hur de känns att stå vid sidan av arbetsmarknaden. Något som en Fredrik Reinfeldt eller Maud Olofsson aldrig upplevt.
Socialdemokraterna lyckades under en kort period för ett par år sedan pressa ned den öppna arbetslösheten till fyra procent. Sedan släppte man tyvärr greppet. För en socialdemokratisk regering, och dess trovärdighet, är det nödvändigt att arbetslösheten pressas ner. Annars lär det bli oändligt svårt för socialdemokraterna att klara hem kommande riksdagsval. Nu är man på gång med en ny och aktivare arbetsmarknadspolitik. De nya jobben är på väg.
Nu finns det en rad faktorer som kan motverka en utveckling som skapar nya sysselsättningstillfällen. Världskonjunkturen bestämmer hur det kommer att gå i fortsättningen. De höga oljepriserna kan lägga sordin på utvecklingen. Den konjunkturuppgång som alla ställer förhoppningarna till kan vika av om oljepriset fortsätter uppåt. Utvecklingen här hemma är som alltid beroende av vad som händer i vår omvärld.
Samtidigt har vi till delar själva möjlighet att påverka utvecklingen. Men det regelverk som byggts upp för budgettak, räntenivåer och penningpolitik motverkar på flera sätt möjligheterna att skapa nya jobb. En aktivare finanspolitik, gärna flexibelt anpassad till konjunktursvängningarna vore att föredra istället för inlåsningar i kantiga regelverk.
I den valanalys som socialdemokraterna lät göra efter valet 2002 var det bland annat förtroende för partiet vad gäller arbetsmarknadspolitiken som vägde över till partiets fördel när väljarna gjorde sitt val. För regeringen gäller det nu att åter bygga upp detta förtroendekapital. Tiden fram till valet är kort, men inget är omöjligt. Nu när viljan finns kan det också gå.
Med hårdare kontroller och sänkta a-kasseersättningar, som den borgerliga högeralliansen föreslår, blir inget bättre bara sämre. Kampen mot arbetslösheten är avgörande för samhällsutvecklingen. Med jobben kommer tillväxt och därmed de resurser som samhället behöver för att bygga vidare på välfärd och trygghet. På det personliga planen innebär det tryggad inkomst och möjlighet till en ökad privat konsumtion. Alla är vinnare.
För arbetsmarknaden är förhoppningsvis inte 2006 redan ett förlorat år.