Det är mer regel än undantag att lagen kringgås och knepen är finurliga för att bortse från denna. Nu kräver Stefan Löfven skärpning.
En arbetsgivare kan enkelt kringgå lagen genom att till exempel låta en arbetstagare arbeta i två år på en vanlig visstidsanställning och därefter två år på ett vikariat. Ett vanligt sätt för arbetsgivaren att låta någon arbeta i fyra år utan att få den eftertraktade heltidsanställningen.
Nu har regeringen hamnat i konflikt med EU-kommissionen, vilket måste vara pinsamt till och med för Fredrik Reinfeldt. På egen hand har regeringen inför regler som strider mot EU-rätten. Pinsamt.
Då ska man komma ihåg att 156 000 personer var just visstidsanställda 2013 och färre lär de inte blivit sedan dess.
När det tidsbegränsade jobbet är slut gäller det att hitta något nytt att göra. Det blir svårt att få fason på tillvaron i en sådan otrygg tillvaro. Dessutom blir det svårt att till exempel få ett banklån eller fixa en dräglig bostad och flytta till.
Högerregeringen ligger pinsamt lågt i denna fråga. Inte en susning om hur man ska få fart på arbetsmarknaden, och stödja dem som hamnar i arbetslöshet . Allt kan självfallet inte bero på den gamla lågkonjunktur, som enligt alla på att plana ut och vända uppåt igen.
I en lågkonjunktur är kampen mot arbetslösheten, och då i alla åldersgrupper, av avgörande betydelse. Utan jobb finns bara otrygghet.
Försörjningsstöd hjälper inte.
Vart tredje ledigt jobb i dag kräver högskoleutbildning. Då kan det vara svårt att få en underutbildad arbetslös att passa ihop med det arbete som är ledigt. Det är ett flaskhalsproblem som alliansregeringen borde ta tag i istället för att ge gåvor till företagen.
De som står längst från arbetsmarknaden fastnar i sitt utanförskap.
Med rätta upplevs det kraftigt ökande antalet tillfälligt anställda som ett växande samhällsproblem. Tidigare i år meddelade EU- kommissionen att man underkänner Sveriges skydd för den som har olika former av tidsbegränsade anställningar.
Arbetsmarknaden har under de senaste decennierna genomgått dramatiska förändringar. För 20 år sedan var en femtedel av jobben för ungdomar upp till 25 år en tillfällig anställning. I dag är mer än vartannat jobb tillfälligt.
Ytterligare ett tecken på otryggheten är att bara en tredjedel av de visstidsanställda och färre än var tredje tillsvidareanställd deltidsarbetarbetande anser sig kunna leva på sin lön.
Den av den borgerliga regeringens så omhuldade flexibiliteten har skapat otrygghet för ett växande antal arbetstagare med en uppsjö av osäkra anställningsformer, som samtidigt är ett sätt att hålla nere lönerna.
Arbetsmarknaden har på senare år blivit ett eldorado för innovationer som stärkt arbetsgivarens position med motsvarande försvagning för arbetstagarna. Framförallt för unga och kvinnor.
Det handlar i bästa fall om tidsbegränsade jobb eller i sämsta om behovsanställningar, där arbetsgivaren på kort varsel kan kalla in en person för att arbeta några timmar och lika lätt säga att jobbet är slut för denna gång.
Stefan Löfven (S) anser att lagen missbrukas när arbetsgivare kan stapla visstidsanställningar på varandra.