Jobben före skattesänkningar
S-BUDGET. Medan den globala finanskrisen stormar vidare presenterade socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros sitt partis skuggbudget. Ett offensivt dokument i en pessimistisk tid. Inte minst med tanke på den jobbpolitik som socialdemokraterna skulle vilja genomföra om man haft makten just nu. För socialdemokraterna går jobben före skattesänkningar.
Det behövs investeringar för att pressa tillbaka pessimismen, den växande arbetslösheten och den sjunkande tillväxten, betonade Thomas Östros när han presenterade socialdemokraternas skuggbudget.
Foto: FREDRIK PERSSON
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Om socialdemokraterna hade makten skulle arbetsgivaravgiften generellt sänkas med 1 procent och med 2,5 procent för småföretagen. Det satsas extra på att få ungdomar i jobb.
Den tidigare utlovade återställaren i a-kassan preciseras. Ersättningen ska åter upp till 80 procent vilket innebär att taket i a-kassan skulle höjts till 950 kronor 2009. Dessutom sänks avgifterna.
Socialdemokraterna vill också höja barnbidraget och studiemedlen för studenter.
En budgetmotion liksom en regeringsbudget är ett smörgåsbord. Något åt de flesta. Skillnaden är att en budgetmotion mer får ses som en politisk viljeinriktning. Eller som Thomas Östros uttryckte det:
"Detta är våra alternativ om vi satt vid makten nu." Det är regeringen som regerar och oppositionen som opponerar, men färdriktningen för den socialdemokratiska politiken är tydlig; det handlar om rättvisa och trygghet.
När det gäller skattepolitiken accepterar Thomas Östros den borgerliga regeringens två första jobbskatteavdrag, men säger nej till den tredje etappen, som alliansen ska genomföra 2009. Lägg därtill att förmögenhetsskatten kommer tillbaka och att fastighetsskatten justeras. Avdraget för hushållsnära tjänster ska avskaffas. Äntligen, för att citera Gert Fylking.
Thomas Östros betonade att det gäller att ha ordning och reda i den offentliga ekonomin. Därför är utgiftstaket så viktigt som bromskloss för alltför yviga utsvävningar, vilket var en vink till vänsterpartiet och Lars Ohly. En i grunden trygg ekonomi ger dessutom handlingsfrihet även när det stormar i världsekonomin.
Frågorna kring den framtida socialdemokratiska politikens inriktning har varit många, men en tydlig struktur börjar växa fram. Och den handlar om rättvisa och trygghet. Rättvisare skatter, rättvisa för landets pensionärer, där arbete och pension ska beskattas lika. Inte ojämlikt som i dagen allianspolitik.
I fråga efter fråga bygger socialdemokraterna vidare för ett rättvisare samhälle. Satsningar sker på av den sittande regeringen eftersatta grupper som barnfamiljer, studenter och pensionärer.
Socialdemokraterna kan just nu glädja sig åt en stabil väljaropinion på dryga 40 procent. Under tiden jobbar den moderatledda regeringen på med sitt systemskifte. Förhoppningen är att medborgarna ska se det goda i omställningspolitiken, men allt färre förstår tydligen sitt eget bästa.
Inom högeralliansen är man bekymrad över socialdemokraterna. Ska Mona Sahlin samarbeta med vänsterpartiet och miljöpartiet, eller med bara miljöpartiet? Framtiden får utvisa, men ska man se till de tre partiernas budgetmotioner ligger ett samarbete med miljöpartiet närmare än en samverkan med Lars Ohly.
I dag är socialdemokraterna i alla opinionsmätningar större än de fyra allianspartierna tillsammans. Senast i den Demoskop-undersökning som presenterades under tisdagen. Ett hyggligt utgångsläge.