Järnvägsnätet äntligen på spåret

NORRSATSNINGAR. En regering som beskylls för att vara ute på skattebetald valturne passar sig nog för att duka upp ett alltför dignande smörgåsbord. Detta till trots gavs klartecken för flera projekt i Norrbotten vid regeringssammanträdet i länsstyrelsens sessionssal i Luleå på onsdagen.

Piteå2006-06-15 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Haparanda kommun och företagare satsar själva mycket för att Ikea-etableringen ska bli det stora lyft projektet har potens att bli. För att hjälpa till i den starka expansionen beslutade regeringen att anslå 50 miljoner kronor till ny sträckning för E4 genom staden. Vägarbetet ska igång i år.

Samtidigt gav regeringen klartecken för en ny, 40 kilometer lång, kustnära järnväg mellan Kalix och Haparanda. Bygget ska igång nästa år och blir en välkommen, och inte för tidig, start på en upprustning av järnvägsnätet i Norrbotten.



Esrange i Kiruna får 22 miljoner kronor till ett nytt nationellt rymdforskningsprogram. Näringsminister Thomas Östros förutsätter att företagen och industrin satsar lika mycket, så att det totalt blir ny rymdforskning för 44 miljoner kronor.

Syftet med forskningsprogrammet är bland annat att stärka chanserna för små- och medelstora högteknologiska företag att delta i internationella rymdprojekt. Det kan handla om kommunikationssatelliter och att exempelvis övervaka jordens "hälsotillstånd" från rymden. En spännande och nödvändig framtidsbransch.



Regeringen tog också beslut om utbyggnad av kriminalvården. En anstalt med 20 platser förläggs till Arvidsjaur, Luleå får ytterligare 20 platser och i Haparanda byggs en helt ny anstalt med 96 platser, alltså en dubblering jämfört med nuläget. Vårdplatserna i Norrbotten är, enligt justitieminister Thomas Bodström, i första hand avsedda för unga kriminella som behöver få komma bort från sin invanda storstadsmiljö till något helt nytt och annorlunda.

De erfarenheter som finns sägs vara goda. Efter första veckans vånda och tjat om förflyttning, brukar ungdomarna börja intressera sig för den nya miljön och upptäcka att den inte bara är helt annorlunda mot vad de är vana vid, utan också rätt bra. Här finns inte de gamla kompisarna dom står utanför anstaltens murar och aldrig släpper kontakten och därmed ökar förutsättningarna väsentligt för en lyckad rehabilitering bort från kriminaliteten.



Under onsdagen kom en glädjande rapport om att svenska ungdomars intresse för att dricka alkohol och testa knark minskar. Detta trots att det blivit lättare att få tag på alkohol och att priset på narkotika sedan länge slutat att stiga. Trenden gäller också i våra nordiska grannländer och i exempelvis USA. Nedgången har pågått sedan millennieskiftet. Fortfarande använder allt för många ungdomar droger, men det viktigaste är att uppgången vänt till nedgång.

Nu gäller det att inte släppa taget och rusta ned den förebyggande verksamheten mot alkohol och droger bland våra ungdomar. Det misstaget har begåtts förut, både vad gäller alkohol och rökning. De förebyggande kampanjerna måste ständigt hållas vid liv. Folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson bedyrar att det inte finns några planer på nedrustning.

I Luleå togs beslut om att Alkoholkommitten får 40 miljoner kronor för alkoholförebyggande insatser. Pengarna ska bland annat användas för insatser på universitet och högskolor, och för att minska berusningsdrickandet bland unga vuxna. Av miljonerna går 600 000 kronor till projekt i Norrbotten.



"Allt ljus på mig" lär skådespelaren Edward Persson ha krävt. Statsminister Göran Persson behöver inte ställa det kravet. Strålkastarna följer honom vart han än går och när de riktas mot honom faller ljuset också på omgivningen. I dagarna två har Norrbotten stått i händelsernas centrum och det kan knappast ha varit skadligt.

Läs mer om