Jaha, och nu då?

Det pratas ju ofta om att valet ska vinnas. Men är valet en tävling? Nja. Inte den typen av tävling vi annars är vana att följa på TV i alla fall. Det är inte Melodifestivalen, det finns ingen tydlig vinnare i slutet. Ju närmare valdagen vi kommit, och ju mer klurigt läget blivit, desto mer förvirring har skapats hos väljarna.

Miljöpartiets valvaka i Stockholm.

Miljöpartiets valvaka i Stockholm.

Foto: Maja Suslin/TT

Piteå2018-09-10 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alliansen gick till val ihop, men var splittrade i mängder av frågor. De rödgröna gick till val som ett alternativ till Alliansen, men med en önskan om att bryta upp blockpolitiken, för att minska Sverigedemokraternas inflytande. SD gick som vanligt till val själva, med inställningen att ingen går att samarbeta med som inte ger dem vad de vill ha.

Valresultatet blev som förväntat. Med andra ord, förvirrat. Ingen klar vinnare, och antagligen väntar ett väldigt osäkert läge i svensk politik framöver. Men om någon ändå ska utses till valets vinnare så finns det tre som går bättre än dåligt.

Kristdemokraterna. De måste räknas som segrare. Folk kan kalla det Ebba-effekten, men hon har varit partiledare ett bra tag nu och senast i somras låg KD under riksdagsspärren i mätningar. Snarare har nog taktikröster från både M och SD gett Kristdemokraterna och deras konservativa politik möjlighet att få vara kvar i svensk politik ytterligare fyra år. En uppenbar sorg för Sverige. Vänsterpartiet får också anses vara vinnare. Detta val har vänstern haft medvind, och antagligen knyckt en hel del röster som förra valet gick till både S, MP och FI. Vänsterpartiet, som ju har som politisk strategi att stå utanför och tycka hellre än att sitta med och påverka, är säkert nöjda.

Men för det rödgröna blocket kan Vänsterpartiets framgångar knappast ses som en vinst, särskilt inte för sossarna som ju vill bryta blockpolitiken. Partierna åt höger vill inte ta i V med tång, och S position att förhandla högerut försvagas kraftigt med ett starkare vänsterparti.

Och sedan har vi Sverigedemokraterna. De själva hade hoppats (och vi andra har varit rädda) att det skulle gå bättre för SD än det gjorde. Men med det sagt är Sverigedemokraternas resultat fortfarande det bästa något parti fick i år, jämfört med tidigare val. Det går inte att bortse ifrån.

Men, man ska också komma ihåg att SD är det parti allra flest personer röstar emot. Alltså, de allra flesta som röstar på ett annat parti än Sverigedemokraterna, är medvetna om att vad SD är för parti och vill se en annan politik än deras.

Det här valet går verkligen till historien som ett av de rörigaste valen i modern tid. Och oavsett om man varit för eller emot Sverigedemokraterna, så har SD och svensk migrationspolitik varit centralt i hur folk har röstat.

Det har funnits moderater som röstat på sossarna för att de inte vågat rösta på M med risken för att Alliansen skulle öppna för SD. Det har å andra sidan funnits traditonella sossar som röstat på Centerpartiet för att de tycker att C visat på en mer human migrationspolitik än den rödgröna regeringen.

Sammanfattningsvis: kaos. Taktikröstande, blockbytarröster, och summan av kardemumman blir en svårbegriplig röra. Ingen tydlig majoritet. Det blir svårt, oavsett block eller blocköverskridande, att bilda regering. Det kommer att ta dagar och veckor, kanske till och med månader, innan vi får valets sanna resultat.

Läs mer om