Jag ringer kanske på fredag

Piteå2014-06-04 00:25
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jorden har blivit rundare och vi kan kommunicera med varandra enkelt, snabbt och relativt billigt. Jag ringer från Port Elizabeth i Sydafrika till Kalix, Luleå eller Övertorneå för knappt sjuttio öre per minut. Till samma pris kan jag också ringa mina vänner i Uganda och Finland. Den som vill ringa mig från Sverige kan göra det för under en krona minuten, om man är kund hos något av billiga telekombolagen. Skype-samtal är ett av flera andra alternativ.

Jag har en ”App” i min mobiltelefon som visar vädret i Boden, Kiruna, Piteå och resten av världen. Om jag ringer dig så har jag redan koll på vädret. Jag vet hur vädret är idag, hur det blir imorgon och resten av veckan. Vi kan med andra ord hoppa över snacket om vädret.

Mobiltelefoner är mycket mer än just telefoner. Man kan göra affärer, lyssna på musik, fotografera, filma, spela spel, titta på film, låna pengar, betala räkningar och kommunicera med hjälp av mobiltelefonen i olika digitala- och sociala medier. Mobilen är en liten pryl som dessutom sägs vara smart. Stress och tidpress hotar våra livspussel. Trots fantastiska mobiltelefoner visar den bistra verkligheten att vi ibland har ont om tid att ringa och prata med varandra.

En majoritet av folket i Sydafrika saknar tillgång till datorer. Däremot har en stor majoritet av folket mobiltelefoner. Politiska budskap kan snabbt spridas, enkelt och billigt, med hjälp av modern teknik. Det hade det största oppositionspartiet i Sydafrika, högerpartiet Democratic Alliance (DA) förstått när man under valrörelsen tidigare i år skickade valpropaganda som massutskick med sms till nästan alla mobiltelefoner i landet. Man selekterade inte informationen utan skickade sms till i stort sett alla. Också min tolvårige bonusson Phila fick ett sms från högerpartiet, DA. Informationen som kom med sms ansågs vara felaktig – regeringspartiet ANC stämde DA till domstolen. DA påstods sprida felaktig information, att man ljög om ANC och den sittande presidenten Jacob Zuma i sina sms.

Rättvisans gång och domstolarnas handläggningstider är långsamma i Sydafrika. Domen/utslaget kom efter valdagen. Domstolen dömde till DAs nackdel, man förlorade, ANC vann alltså. Även om DA ökade rejält i valet, tror jag så här i efterhand att själva sms kampanjen inte hade någon större betydelse för valutgången. ANC och president Jacob Zuma vann som bekant parlamentsvalen om än något vingklippta. ANC:s majoritet är något svagare nu än vid valet 2009.

Krönika

Läs mer om