Hittills har minst 605 palestinier dödats och drygt 20 israeler. Med Israel som som den klart överlägsne militära parten. Trots all blodspillan är det endast vid förhandlingsbordet som konflikten kan lösas, men att nå dir tycks just nu avlägset.
Klart är att tvåstatslösningen knappast kan säkras om inte Hamas tas med i förhandlingarna och Israel lämnar sina bosättningar på ockuperat palestinskt område. Idag lever minst 300 000 israeler på mark som rätteligen tillhör palestinierna.
Sjukhusen i Gaza är överfulla av dödade och skadade. Till vilket pris?
Varför slår Israel till så hårt som man gör? Vad är målsättningen? En fredsprocess bygger på jämlikhet och förtroende , men allt sådant grusas i takt med att desperationen växer i det tätbefolkade Gaza.
Just nu går det inte att få in bränsle, mat eller mediciner. Israel bedriver statsterror.
Det finns extremister på båda sidor som inget annat önskar att sätta käppar i hjulet för en framgångsrik fredsprocess. Mot den bakgrunden finns det idag föga utrymme för optimism.
De frågor som måste lösas är omfattande och svåra. Hur tänker Israel tackla problemet med de illegala bosättningarna? Hur ska Jerusalems framtida status se ut? Hur ska det splittrade palestinierna på Västbanken och Gaza kunna enas?
Både Israel, USA och EU har stämplat Hamas som en terroristorganisation. Hamas har med sina nålsticksaktioner under senare år angripit både civila och militära mål i Israel med
raketer. Allt fler oskyldiga dödas när nu när Israels
premiärminister Benjamin Netanyahu bestämt sig för att trappa upp konflikten med både raketattacker och marktrupper i det tätbefolkade Gaza.
Det går inte att undvika benämningen övervåld när det gäller Israels militära aktioner. Innan den påbörjade tragedin blir ohanterbar måste Israels närmaste allierade USA förmå Netanyahu att stoppa det pågående blodbadet.
Försöken till fred har varit många och inleddes med Osloavtalet mellan Yasser Arafat och Yitzak Rabbin 1993. Sedan kom Bill Clintons försök att medla fred i Camp David 2000 och Taba 200 Därefter Annapolis och George W Bush då med målet om en fredsuppgörelse 2009, men även detta rann ut i sanden. Och så har det rullat på. Barack Obama tycks bli ännu en president har misslyckats hitta en fredsuppgörelse.
När Yitzak Rabbin mördades drog många slutledningen att i det ögonblicket dog även många av de förhoppningar som fanns för en fredsprocess med riktning mot en tvåstatslösning. Det finns anledning att påminna om Rabbins budskap som idag tycks vara med eller mindre glömt : ”Det är med sina fiender man måste sluta fred”.
Så sant, men det krävs också vilja och omdöme från bägge parter. Och ett USA som iträda sig rollen som fredsmäklare. Det blir ingen lätt väg.