Iran och dödsstraffet

AVRÄTTNINGAR. I söndags hängdes 29 människor vid en massavrättning i Iran. Tillsammans med Kina är Iran det land i världen som avrättar flest människor. Allt enligt uppgifter som Amnesty International samlat. Förra året av rättades omkring 470 människor i Kina och 317 i Iran.

Foto: SCHALK VAN ZUYDAM

Piteå2008-07-30 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I Iran sitter i dag 114 ungdomar och väntar på att få sina dödsstraff verkställda. Minderåriga har avrättats sedan 2005. Det är ett hån mot världssamfundet och FN:s konvention om barns rättigheter, men regimen i Iran tar inga hänsyn.
Men det finns också länder som säger sig vara demokratiska, och värna om alla människors rättigheter som använder dödsstraffet. För att bli vald till högre politiska ämbetet i USA är det nästan ett måste att vara för dödsstraffet. Medan vi i Europa anser att dödsstraffet inte hör hemma i en civiliserad rättsstat.

Idag är det 38 av USA:s delstater som utdömer dödsstraff. Texas är den delstat som avrättar flest dödsdömda. Under den nuvarande presidenten
George W Bushs tid som guvernör i delstaten avrättades 152 personer. Idag sitter omkring 3 500 människor i USA på "death row"och väntar. Så gott som varje vecka avrättas någon. Senast i förra veckan.
De som försvarar dödsstraffet anser att straffet är nödvändigt för att avskräcka från brott. Något sådant samband har dock aldrig kunnat påvisas. Snarare kan effekten vara den omvända. Antalet svåra våldsbrott i USA har ökat.

I de delstater i USA som verkställer dödsstraff har antalet brutala mord inte blivit lägre, utan ligger år efter år kvar på ungefär samma nivå som tidigare. Det är alltså andra mekanismer som styr ett våldsbrott än hotet om dödsstraff. Brott begås ofta av skäl som inte har med påföljden att göra.
I USA har det dessutom visat sig att många av de som dömts till döden varit oskyldiga och att många oskyldiga även avrättats. DNA-tekniken har påvisat detta. Av de som i dag sitter i dödscellerna runt om i USA är andelen icke-vita oproportionerligt stor. Dödsstraffet slår mot de svaga; svarta, fattiga, psykiskt sjuka och människor som inte har råd med advokathjälp. Rättssamhället fungerar inte för dem som befinner sig längst ner i samhället. I USA tvekar man heller inte att döma barn till dödsstraff.

USA berömmer sig för att vara den ledande kraften i världen för de mänskliga rättigheterna. Dödsstraffet består dock. Ett demokratiskt land måste bygga sin legitimitet på några grundläggande principer. En av dessa måste vara att det inte dödar sina egna medborgare.USA är i dåligt sällskap. Dödsstraffet begränsas i dag trots allt till färre länder, men är ändå verklighet i nära 100 länder.

Enligt Amnesty har över hälften av världens nationer gjort sig av med dödsstraffet. Det är skett genom lagstiftning eller genom att avrättningar inte längre genomförs. De länder som konsekvent använder dödsstraffet förutom USA är, för att nämna några som sticker ut mer än andra: Kina, Nordkorea, Irak, Iran, Saudiarabien och Sudan.
Hårdföra diktaturer. Några av dem kallas av USA för "skurkstater".Dödsstraffet urholkar på många sätt grundvalarna för de moraliska principer som utgör fundamentet för varje demokratiskt samhälle. Därför är det ingen slump att avskaffandet av dödsstraffet utgör kravet för de länder som till exempel vill bli medlemmar i Europarådet och EU.

Nu har debatten om dödsstraffets vara eller inte vara tagit ny fart i USA. Dels på grund av att oskyldiga avrättats, dels på grund av avrättningsmetoderna, men opinionen för fortsatt dödsstraff är fortsatt massiv. Ett USA med dödsstraff kan heller aldrig med trovärdighet stå i främsta ledet i kampen för de mänskliga rättigheterna. Nu befinner man sig i samma klass som Iran och Kina.