Irak med frågetecken
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Händelseutvecklingen efter Saddam Husseins fall har utvecklats till en global angelägenhet. Hur ska fred, stabilitet och demokrati förverkligas i Irak? Frågorna är många. Det är också märkligt att bara Iraks premiärminister Nuri al-Malaki är inbjuden, men inte någon representant för kurderna, inte heller för den kvinnorörelse som växt sig stark i Irak efter Saddam Husseins fall.
Risken är uppenbar att Stockholmsmötet bara blev ett i raden av möten, där politiker träffas för att umgås och utbyta åsikter, men där resultatet av ansträngningarna bara innebär mer övertider för poliser och andra säkerhetsansvariga. I Irak går vägen mot fred och demokrati med myrsteg.
Samtidigt är det inte fel att Sverige valts som värdland för konferensen. Redan under Saddam Husseins terrorregim flydde många irakier till Sverige flyktvägen till Sverige har fortsatt. I dag finns minst 150 000 människor med irakiskt ursprung i vårt land.
I det sammanhanget finns det anledning för Reinfeldt & Bildt att trycka på för att andra nationer ska ta emot flyktingar från Irak. Det är minst sagt märkligt att lilla Södertälje, med knappt 100 000 invånare, tagit emot fler irakflyktingar än USA som inledde den invasion som nu pågått sedan mars 2003.
Den 9 april 2003 rullade USA:s stridsvagnar in i Bagdad. Ett krig skulle vara slut, men sedan dess har USA och dess allierade kört fast i en verklighet som man haft svårt att hantera. USA i Irak innehåller fler frågor än klargörande svar. Mötet på ett hotell i Upplands Väsby lär inte räta ut alla frågetecken.
Redan uppgår flyktingströmmen från Irak till flera miljoner människor.
För varje dag växer antalet flyktingar, flyktingar som ofta lever under usla förhållanden, där epidemier rasar. Det tillhör vardagen att allt fler människor dör en alltför tidig död i sjukdomar än i stridigheter. Framförallt kvinnor och barn drabbas.
När människor ständigt möts av orättvisor, som gräver djup i själen, skapas förutsättningar för ett blint hat och i dess förlängning terrorism. Grunden för all terrorism är förtryck och orättvisor. Något som USA vid det här laget borde ha lärt sig.
Landet är splittrat. Tungt beväpnade klaner bekämpar varandra liksom islamitiska grupper. Däremellan står USA och hoppas på en demokratiskt utveckling. Sanningen är den att förhållandena i Irak ständigt försämras för minoriteter som kristna, kurder liksom för kvinnor.
Antalet mördade kvinnor sedan USA ockuperade Irak uppgår till mer en 10 000. Kvinnor som trott på en demokratisk utveckling mördas och förtrycks i islams namn. Medan USA ser på.
Enligt Amnesty är Irak ett land i fullständig otrygghet i vardagen och ett av världens farligaste länder, menar Amnesty. Detta efter drygt fem år av USA-ockupation.