Intelligenta är inte alltid kloka

Piteå2007-05-26 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Mona Sahlin fick kritik för att hon debatterade med Sverigedemokraterna (SD) i Sveriges Television. Farligt, sa kritikerna. Faran låg i att SD:s politik är svår att klä av. Att det krävs stora specialkunskaper för att avslöja den råa verkligheten bakom det väl talade.

Måhända är det så. Hur farligt är det då när glada, trevliga Carin 21:30 inleder sitt tv-program med att "nu ska ni få träffa en av Sveriges absolut skarpaste hjärnor" och in travar finansminister Anders Borg, iförd leende, ring i örat och vippande hästsvans. Carin 21:30 har frågor om försämringarna av a-kassan som fått medlemmar att hoppa av och vad händer om de blir arbetslösa?



Finansministern skiter högaktningsfullt i att besvara den frågan. Istället tar han chansen att totalsåga Mona Sahlins löfte om att höja ersättningen i a-kassan. Höjd a-kassa leder obönhörligen till ökad arbetslöshet. Får vi veta. Anders Borg hänvisar till vetenskapliga undersökningar. Onödigt. Uttalandet kommer ju från en av Sveriges skarpaste hjärnor. Carin 21:30 har inga frågor. Programtiden går och "Anders" ska hinna leka också.

Klart han har rätt. Folk jobbar mer om a-kassan är usel. En del har tre jobb och ingen fritid. Att putsa mässingsbeslagen på dörrarna till lyxhotell och lyxvillor är också jobb, men djävligt dåligt betalt. Från USA och Tyskland kommer rapporter om att allt fler inte kan leva på sin lön, trots att de jobbar heltid och mer. Tyskland räknar till över fem miljoner som kämpar på i detta låglöneträsk.



Intelligens, skarp hjärna , må vara beundransvärt, men ska inte förväxlas med klokhet. När Carl Bildt tågade in i Rosenbad hösten 1991 presenterade han sig och sitt följe som den mest kompetenta regering Sverige dittills haft. Och det var ju inte så bra. För Sverige.

Regeringen Reinfeldt gav mer intryck av arme. Jägarförband. Det var mycket prat om strategier, ansvarsfördelning, detaljplanering och äntringsstyrkor. Reinfeldt själv har av allt att döma inte fått av sig kamoufleringskostymen. DN:s ledarsida klagar bittert över att han är så osynlig.



Kompetent, intelligent, dryg. Riksdagens konstitutionsutskott har i uppdrag att granska regeringen och statsråden. Utrikesminister Carl Bildt vill själv bestämma vad han ska svara på. "Det har ni inte med att göra", svarar han på KU:s fråga om han har kvar några sidouppdrag från tiden innan han blev utrikesminister.

Ungefär samma svar ger Mats Odell när Riksrevisionen kräver utredningen som visar skälen för och emot regeringens försäljning av statliga bolag. Riksrevisionen är inte nådig i sin kritik. Regeringens bolagsförsäljning är så illa skött att den strider mot grundlagen.



Att vifta iväg svenska folkets egendomar värda 200 miljarder kronor, är emellertid ingenting som angår någon annan än Odell. Tycker Odell. Riksrevisionen får tipset att läsa alliansens valmanifest. Och så hänvisar Odell till väljarnas mandat. Det var det här svenska folket ville. Det här. Och försämrad a-kassa. Hur vore det om Riksrevisionen kontaktade den där skarphjärnan i finansdepartementet. Han kanske vet nåt.

Nåja, nu ska vi inte hänga upp oss på detaljer. Pingsten är här, sommaren kan dyka upp när som helst, och i morgon har 47 000 kvinnor chans att bli grattade på sin första Mors Dag. Köp inte en stekpanna. Det kan sluta illa.

Glad Pingst

och

Grattis alla Morsor!
Läs mer om