Inte plogat ända fram

INDUSTRIAVTALET I fredags slöt IF Metall ett nytt löneavtal, för cirka 160 000 medlemmar, med sina motparter. I avtalet finns också begränsningar för arbetsgivarnas rätt att ta in bemanningsföretag efter uppsägningar på grund av arbetsbrist.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven är nöjd med det avtal man slutit på industriområdet. Löneökningar på 3,2 procent på 22 månader och begränsningar för arbetsgivarna att kunna kringgå LAS fick IF Metall att gå med på medlarnas bud.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven är nöjd med det avtal man slutit på industriområdet. Löneökningar på 3,2 procent på 22 månader och begränsningar för arbetsgivarna att kunna kringgå LAS fick IF Metall att gå med på medlarnas bud.

Foto: Roger Vikström / SCANPIX

Piteå2010-03-29 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Efter månader av segdragna förhandlingar har IF Metall äntligen förmått föra ett nytt avtal i hamn. Inledningsvis stod parterna ljusår från varandra. Arbetsgivarna ville ha sifferlösa avtal och inga nya begränsningar vad gäller arbetsgivarnas möjligheter att ersätta fast anställd personal med bemanningsanställda. IF Metall krävde 2,6 procents löneökningar under ett år och tydliga regleringar av möjligheterna att kringgå återanställningsrätten för uppsagda. När nu avtalet är i hamn kan man konstatera att båda parter fått ge och ta. Kompromisserna är tydliga. Ingen av parterna har fått igenom sina krav fullt ut. Ingen har så att säga fått det plogat ända fram.
IF Metalls överenskommelse innebär en avtalslängd på 22 månader med en mindre löneökning på cirka en procent 1 juni 2010 och cirka 2,2 procent 1 juni 2011. Konstruktionerna skiljer sig åt på marginalen i fråga om hur de 3,2 procenten i löneökning fördelas mellan de två löneökningstillfällena i teknikavtalet, och i de övriga avtalen på IF Metalls område. IF Metalls ordförande Stefan Löfven säger i en kommentar att han är nöjd med kompromissen då samtliga anställda kommer att uppnå en reallöneökning under avtalsperioden.

När det gäller den stora stridsfrågan under avtalsrörelsen, möjligheten att åsidosätta las genom att använda bemanningslösningar, är kritiken mot IF Metalls lösning hård från andra industrifack. De anser att den kompromiss som IF Metall gått med på är oacceptabel. Att acceptera att arbetsgivaren ska få rätt att undanta tre av tio vid återanställningar efter uppsägningar är ingen framkomlig väg menar såväl Livs ordförande Hans-Olof Nilsson som GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö som i en kommentar på förbundets hemsida säger: " Vår färdplan i bemanningsfrågan ligger fast, den kommer inte att påverkas av IF Metalls uppgörelse. Bemanningslösningen IF Metall godtagit är helt oacceptabel, den fungerar inte på våra områden."
IF Metalls ordförande Stefan Löfven är av en annan mening och säger i en kommentar till uppgörelsen: "Utan en bred facklig samordning inom LO-förbunden hade frågan om bemanningsföretagen aldrig fått sin lösning. Nu får våra medlemmar löneökningar trots arbetsgivarnas nollbud och dessutom förstärkt företrädesrätt. Detta är en stor facklig framgång."

De förändringar i arbetsgivarnas rätt att kunna kringgå återanställning av uppsagd personal innebär att; arbetsgivarna under de första sex månaderna efter uppsägningar måste återanställa tidigare anställda i stället för att ta in bemanningsföretag, att arbetsgivaren får rätt att ta in bemanningsföretag för tillfälliga arbetstoppar om 30 dagar under denna sexmånadersperiod, att tidigare anställda som exempelvis går en kortare utbildning kan tacka nej till jobb utan att förlora sin återanställningsrätt och att när arbetsgivaren tar in tidigare anställda med återanställningsrätt ska 7 av 10 följa las-regler om återanställning med hänsyn till kvalifikation och anställningstid. Tidigare kunde arbetsgivaren välja och vraka helt fritt via bemanningsföretagen.
Visst kan man som Stefan Löfven välja att se denna kompromiss som en framgång och ett klart steg i rätt riktning, men visst är det lättare att förstå fackförbunden Livs och GS frustration över att inte IF Metall kunnat nå längre på denna punkt. Att var tredje som återanställs kan väljas utan hänsyn till återanställningsreglerna i las är ett misslyckande. Nog känns det som om IF Metall inte kunnat få det plogat ända fram i detta avtal. Men snödjupet kanske varit alltför djupt för att kunna betvingas. I nästa avtalsrörelse måste frågan väckas på nytt. Lagen om anställningsskydd måste värnas!
Läs mer om